Днес е трудно да си представим, че има жител на САЩ или Европа, който да не е притежавал нещо от IKEA.

И все пак повечето от нас просто не могат да запомнят имената на самите продукти, които използват всеки ден.

Произходът на наименованията на асортимента на шведския гигант за мебели и домакински стоки често е толкова озадачаващ, колкото и тяхното произношение.

Някои са очевидни, като например стокхолмския килим. Но други? Част от тях, всъщност, са действителни места, взети от шведската география, въпреки че може да не ги откриете в Google, тъй като често първо изскача продуктът на IKEA.

Екипът по именуване на основаната през 1943 г. компания очевидно предпочита имена с Ä, Å или Ö.

Architectural Digest представя четири местоположения в Южна Централна Швеция, които помагат да се обяснят имената на много мебели, обикнати от света.

Тофтан

Тофтан е не само кош за боклук в банята, дозатор за сапун и държач за четка за зъби, но и красиво езеро.

Оказва се, че много продукти за баня на марката са кръстени на водни тела.

Извън Тофтан, големият и разнообразен регион притежава много съкровища, включително Фалу Грува - медна мина, включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, която е активна в продължение на хилядолетие.

Освен историческото си значение, тя е отговорна за емблематичния тухлен червен нюанс Falu, който е синоним на буколични домове и структури в Скандинавия - боята е направена от изхвърлена от минната дейност скала, съдържаща желязо, през 1800 г.

На юг от езерото Тофтан е емблематичният дом на известния художник Карл Ларсон. Той създава пространството със съпругата си - художничката и дизайнерка Карин Ларсон, и го споделя с техните седем деца. Това е място, което разказва историята на бунтовни творци, изпреварили времето си.

Яркото жилище е обгърнато в изкуство и е пълно с техни текстилни изделия и оригинални мебели, включително висулка с форма на лилия на Карл и нисък, семпъл люлеещ се стол, проектиран от Карин. По-късно IKEA прави подобна версия и я нарича Lillberg.

Холиес

В случая с Холиес - отдалечено, гористо място с по-малко от 100 жители, то няма видима връзка с обикновената стъклена висяща лампа, която заема името му.

Но регионът носи доста интересно наследство. От една страна, това е мястото, на което финландските горски хора са мигрирали през 16-ти и 17-ти век и са строили сауни, пушилни и уникални дървени къщи от бор и смърч със скатни покриви от брезова кора.

Аскерсунд

Една елегантна врата на кухненски шкаф носи името на това сладко малко градче на върха на езерото Вьотерн, на което жителите на Стокхолм почиват през лятото.

Наблизо е огромният национален парк Tiveden, с изобилие от пешеходни преходи. Има много симпатични, типично шведски кафенета и ресторанти плюс малки магазинчета, продаващи антики и занаятчийски изделия, като керамика.

Йектор

Това е както супер популярен диван на IKEA, така и тихо жилищно предградие в провинция Стокхолм - най-вече дом на непокътнат природен резерват, наречен Nyckelviksvägen.

Изобилстващ на пътеки и плажове, той предлага още ферми, буйни градини, кафенета и жълто имение от 1746 г., което прегръща брега и е дом на една и съща фамилия от векове.

Днес имението е смесица от епохи, запазвайки оригиналните стени, изобразяващи ловни сцени, както и креслата от Карл Малмстен - виден шведски модернистичен дизайнер на мебели, някога живял там. В салона във френски стил тапети с цветя от 18-ти век споделят място с трикрилни маси от IKEA от 1970 г.