Кокошки на терасите в Париж. Все повече обитатели на френската столица отглеждат пернатите в апартаментите си, за да се радват на органични пресни яйца за сутрешния си омлет.

И въпреки че основният мотив, безспорно, е икономическият, зад тази тенденция се крие и страхът от нездравословна храна, както и екологичната гледна точка.

Модата за отглеждане на кокошки в градска среда се пренася във Франция от Щатите, където преживява възход, след като градските власти в Ню Йорк, Сиатъл, Чикаго и Лос Анджелис разрешават отглеждането на кокошки в рамките на градовете.

През 2021 г. един от основните производители на кокошки-носачки продава над 20 000 пилета и кокошки в цяла Франция. Откакто отваря свой магазин в Париж обаче компанията продава над 30 000 носачки, а основателят й признава, че повечето им клиенти са базирани в и около френската столица.

Яйца

И това е само една част от нарастващия феномен на градското земеделие във Франция. На покривите на сградите се появяват не само градини, но и пчелни кошери.

Някои от най-успешните експерименти в градското земеделие в страната са именно с пчели. Градовете са се превърнали в идеална среда за насекомите, тъй като предлагат повече различни растения, отколкото се срещат в монокултурните полета в провинцията.

Париж спира да използва пестициди в градските паркове преди няколко години, като популациите на пчелите процъфтяват, съобщава rfi.fr.

За пчеларските курсове в столичните Люксембургски градини има двугодишен списък на чакащи, а кошери се монтират на покривите на общински и други сгради в Париж и околностите.

Кошер

Разбира се, градското земеделие няма за цел да изхранва населението на страната, но тези, които садят зеленчукови градини и отглеждат селскостопански животни в града, се фокусират върху алтернативните начини на производство и консумация на храна.

А е налице и друга тенденция – в наши дни градското земеделие дава основа на традиционното земеделие.

Много дребни фермери, които се установяват в покрайнините на френските градове, нямат земеделски корени. Всички тези хора идват от градовете, променяйки кариерата си в опит да променят света.