Nvidia може да нарасне до такава степен, че да съставлява между 10 и 15% от индекса S&P 500, се посочва в анализ на Evercore ISI. Днес лидер по този показател е Microsoft с дял от 7%, докато Nvidia и Apple са с респективно 6.64 и 6.35 на сто. 

Според инвестиционната компания, ръстът при Nvidia далеч не е приключил, като се очаква печалбата на акция към 2030 г. да достигне между 69 и 82 долара. 

След преминаването на психологическата граница от 1 000 долара за акция, от Bank of America прогнозираха и достигането до 1 500 долара, на фона на силното търсене на нейните чипове (бел. ред. това се равнява на настояща цена от 150 долара). 

От началото на седмицата влезе в сила сплитът при акциите на компанията, което я прави по-достъпна за дребните инвеститори. Вчера книжата приключиха търговията на цена от 121.79 долара, след като инвеститорите получиха по 10 акции за всяка притежавана от тях към края на миналата седмица. 

Припомняме, че цената в края на сесията от 7 юни беше 1 208.88 долара, а при откриването на търговията в понеделник тя беше 120.88 долара за брой. 

От TD Cowen побързаха да обявят новата цел за книжата на Nvidia от 140 долара, докато ценовия таргет на Susquehanna Financial Group и Barclays пък беше повишен до 145 долара. 

Сплитът при акциите често се отразява позитивно на котировките. Според Bank of America, компаниите, обявили подобна процедура, са добавяли по 25% в 12-те месеца от обявяването му спрямо 12 на сто за същия период при S&P500. От датата, в която Nvidia обяви своя сплит, книжата са повишили стойността си с 27 на сто. 

Към днешна дата Nvidia има прогнозен дял от 80% в производството на AI чипове за центровете за данни. Инвеститорите са впечатлени и от добрите резултати за първите три месеца, в които Nvidia отчете приходи от 26 млрд. долара - с 262% повече спрямо сравнимия период на 2023 г. 

Печалбата на акция пък нарасна с 629% спрямо 12 месеца по-рано и достигна 5.98 долара за лот.  Това е и причината за силното поскъпване на книжата. От началото на 2024 г. ръстът по позицията вече е 145.93%, сочат данни на CNBC. 

Именно това вероятно е и причината инвеститорите, които залагат на късите позиции, да се увеличават. При това положение те очакват спад, за да могат да купят на по-късен етап от книжата и да реализират печалба. 

Според S3 Partners, скъсените акции на Nvidia по последни данни са за 34 млрд. долара, което обаче е само 1.1% от пазарната оценка на компанията. За сравнение, късите позиции при Apple и Tesla са за респективно 18 и 19 млрд. долара. 

В момента Nvidia е втората най-скъпа компания в света, след като наскоро изпревари Apple. Тя изостава единствено от Microsoft, оценена на 3.18 трилиона долара спрямо малко под 3 трилиона за Nvidia.

Или иначе казано, ръст от нови 6.2% биха направили компанията на Дженсън Хуанг най-скъпата в света, при положение че Microsoft остане без промяна в цената си. 

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.