Дженсън Хуанг, главен изпълнителен директор и съосновател на Nvidia, е едно от най-познатите лица, които хората свързват с AI бъдещето, а неговата компания печели милиарди долари.

През миналата седмица гигантът в производството на чипове обяви 22.1 млрд. долара приходи за четвъртото тримесечие - доста над очакванията на Уолстрийт. Компаниите се надпреварват да се сдобият с графичните процесори на Nvidia, които използват за своите проекти с изкуствен интелект (AI).

Междувременно, личното състояние на Хуанг се увеличи значително. Главният изпълнителен директор, който е наричан от някои "Кръстникът на AI," разполага с 69.5 млрд. долара към 28 февруари, според Forbes и е на път да стане един от най-богатите хора в света.

Хуанг обаче е известен с повече от това, че просто основава една успешна компания. Ето няколко изненадващи факти за старта на кариерата му и неговия стил на управление:

Като млад Хуанг учи в поправително училище, където чисти тоалетни

Като дете лелята и чичото на Хуанг го изпращат погрешка в Oneida Baptist Institute в Кентъки, мислейки си, че това е подготвително училище, разказва той пред Wired през 2002 г.

"Децата бяха наистина корави," казва той пред NPR през 2012 г. "Всички носеха джобни ножове и когато се биеха, не беше приятно. Някои деца пострадаха."

Хуанг е чистил тоалетните като част от работните изисквания на училището, информира NPR.

Той се запознава със съпругата си в колежа

Хуанг се запознава с настоящата си съпруга Лори в клас по електроинженерство в държавния университет на Орегон през 80-те години. "Бях подготвил страхотна реплика, за да я заговоря," казва Хуанг. "Попитах я дали иска да види домашната ми работа."

Днес двамата имат две деца.

Nvidia се заражда като идея в заведение за хранене от веригата Denny's

През 1993 г. Хуанг се среща със своите приятели Крис Малчовски и Къртис Прийм в заведение Denny's в Калифорния, за да обсъдят нова бизнес идея.

"Споделяхме идеи и си представяхме каква би могла да е компанията и как бихме помогнали на света. Беше забавно," казва в интервю през 2010 г. той.

Като "невероятно срамежлив" студент, Хуанг работина непълен работен ден във веригата, разказва IT гуруто пред New York Times, като споделя, че работата като сервитьор му е помогнала "да излезе от черупката си."

Хуанг има татуирано на рамото си логото на Nvidia 

Хуанг се съгласява да си направи татуировка, когато акциите на компанията поскъпват до 100 долара за брой. Той си спомня, че е "плакал като бебе."

Категоричен е обаче, че няма да си прави друга татуировка. "Боли много повече, отколкото ви казват," заяви наскоро в интервю той.

Хуанг се превръща в модна икона благодарение на своите кожени якета

"Щастлив съм, че съпругата и дъщеря ми ме обличат," казва Хуанг. Стилът му е толкова популярен, че някои онлайн търговци предлагат копия на неговите якета, използвайки името и лицето му.

50 души в компанията докладват директно на Хуанг

Десетките служители, които докладват директно на Хуанг, го държат информиран за това какво се случва в компанията.

"Колкото повече хора се отчитат директно на главния изпълнителен директор, толкова по-малко слоеве има в компанията," казва Хуанг в интервю по време на DealBook Summit през 2023 г.

"Нашата компания работи по-добре, защото действията на всички са съгласувани и всички са информирани за случващото се," допълва той.

Хуанг изпраща стотици имейли на ден до служители

Имейлите на главния изпълнителен директор, които обикновено съдържат само няколко думи, изглеждат груби, пише New Yorker. Ръководител в компанията разказва пред списанието, че те приличат на хайку. Друг пък ги сравнява с бележки за получаване на откуп.

Служител на компанията казва, че общуването с Хуанг е сравнимо с усещането човек да "сложи пръст в контакта," според New Yorker.

Той винаги се е притеснявал, че ще се провали

Ръководителят на струващата близо 2 трлн. долара компания е казвал, че просто не може да се отърве от усещането, че неговата империя за чипове може да се сгромоляса някой ден, предвид предизвикателствата, с които се е сблъсквал бизнесът му в миналото.

"Мисля, че когато изграждате компания от нулата и сте се сблъсквали с много сериозни трудности и няколко пъти почти сте фалирали, това усещане просто остава у вас," казва Хуанг през миналата година. Той казва още, че първото нещо, което изпитва сутрин, е този страх.

"Не се събуждам горд и уверен. Събуждам се притеснен и загрижен," посочва Хуанг.

Никога не би препоръчал на някого да основава компания

Той твърди, че с Nvidia е било "милион пъти по-трудно, отколкото е очаквал да бъде."

"Ако някога осъзнавахме болката и страданията и това колко уязвим се чувства човек, както и предизвикателствата, през които трябва да премине, смущението и срама и списъкът с всички неща, които могат да се объркат, не мисля, че някои от нас щеше да основава компания," казва Хуанг през 2023 г. в епизод на подкаста "Acquired."

"Никой нормален човек не би го направил," допълва той.

Ако има филм за него, той иска образът му да бъде изигран от Джеки Чан

"Аз ще си правя сам каскадите," шегува се Хуанг в интервю за HP.