Виктор Милър се кандидатира за кмет на Шайен - столицата на американския щат Уайоминг, с необичайно предизборно обещание. Ако бъде избран, Милър няма да взима решения за управлението на града, а ще предостави това задължение на чатбот с изкуствен интелект, съобщава Wired.

Виртуалният интегриран гражданин VIC (от англ. Virtual Integrated Citizen) е базиран на ChatGPT чатбот. Виктор Милър казва, че ботът има по-добри идеи и по-добро разбиране на закона от много държавни служители.

„Разбрах, че този субект е много по-умен от мен и, което е по-важно, много по-добър от някои от държавните служители, които познавам“. 

Според Милър, VIC ще взема решенията, а кметът ще бъде просто неговата "жива кукла на конци", която ще посещава срещи, ще подписва документи и всички останали физически дейности, необходими за управлението на града.

Все още обаче не е ясно дали VIC и неговата "кукла" ще бъдат допуснати до изборите. Тъй като не е законно чатбот да се кандидатира за държавна длъжност, Милър казва, че чисто формално той ще е човекът, който присъства в бюлетината.

В изявление за WIRED държавният секретар на Уайоминг Чък Грей коментира, че случаят се наблюдава внимателно, за да се гарантира еднакво прилагане на изборния кодекс.

"Всеки, който се кандидатира за някаква длъжност, трябва да бъде квалифициран избирател, което налага да бъде истински човек. Следователно, AI бот не може да бъде определен като такъв".

Той е изпратил писмо до окръжния чиновник, в което изразява загриженост относно VIC и предлага кандидатурата на Милър за кметския пост да бъде отхвърлена. 

Какво представлява VIC?

VIC е изграден на основата на ChatGPT 4.0 на OpenAI. Виктор Милър казва, че не се е свързал с компанията, за да поиска разрешение да използва нейния софтуер при създаването на своя кандидат за кмет. Тя има конкретни насоки за това как нейните продукти могат да се използват по време на избори, но нищо за ботовете в ролята си на органи на местното управление.

Говорителят на OpenAI Лиз Буржоа заявява пред Wired, че компанията е предприела действия срещу модела на Милър поради нарушение на  практиките й, свързани с политическите кампании.

Милър казва, че се надява компанията да не изключи VIC, но е готов, ако е необходимо, да го премести в мрежата на Llama 3 на Meta, която е с отворен код.

В битката за кметския пост алгоритъмът ще се изправи срещу действащия градоначалник Патрик Колинс, както и още няколко кандидати.  

Милър казва, че ботът би имал много предимства пред своите човешки конкуренти. Той е предоставил на изкуствения интелект различни документи – имейли, публични записи, известия – от предишни заседания на Общинския съвет на Шайен, на базата на които VIC ще се научи да прави препоръки за политики, да разбира какво е важно и да реши как да гласува на заседанията на съвета.

"Малко вероятно е човек да може да прочете повече от 400 подкрепящи документа между срещите. Но VIC би могъл", казва още кандидат-кметът, отбелязвайки, че ботът може да идентифицира имейли и да извлича от тях информация, която е важна за гражданите, само за секунди.

"Моето предизборно обещание е, че той ще извършва 100% от гласуването на тези големи, дебели документи, които аз няма да чета и които не мисля, че хората и в момента четат“.

Как се появява идеята за кандидатурата? 

Той започва цялата тази инициатива заради подадено искане за предоставяне на публичен запис. Той е поискал записи от срещи на градската управа анонимно, но му е казано, че анонимните искания не са разрешени. 

"Попитах нашия омбудсман по публичните архиви дали това е правилно и тя каза, че не е. Замислих се защо просто не следват закона и защо не го познават?“ 

Предложението на VIC за решаване на проблема с отворените записи на Милър било да се уволни градският прокурор и да се преработи градът до място, коетода работи в съответствие с държавните закони.  "Стори ми се, че това е много добър и разумен отговор", казва Виктор Милър. 

На въпрос на Wired кои политики смята за най-важни, чатботът VIC отговаря, че неговите политики "ще бъдат фокусирани върху прозрачност, икономическо развитие и иновации чрез приоритизиране на отворените данни и ясната комуникация с гражданите; насърчаване на силна местна икономика чрез подкрепа на малки предприятия и стартиращи фирми; и възприемане на нови технологии за подобряване на обществените услуги и инфраструктура“.

На въпрос дали се присъединява към някоя национална политическа партия, VIC отговори, че ще бъде „непартиен, фокусиран върху политики, основани на данни и доказателства, които са от полза за всички граждани на Шайен“.

"Не знам точно какво има "под капака" на този алгоритъм. А най-смешното е, че колкото повече научавам за AI, толкова повече ми се струва, че никой, всъщност, не знае“.

Той обаче не е притеснен от този факт и е развълнуван от възможността да предостави на чатбота възможността да управлява столицата на щата Уайоминг.