Картина на италианския ренесансов майстор Тициан, станала жертва на кражба на два пъти и открита в найлонов плик на автобусна спирка в Лондон, се очаква да бъде продадена на търг през юли на цена от 32 млн. долара.

The Rest on the Flight into Egypt ще бъде предложена на търг на Christie’s с оценка от $19 млн. до $32 млн., според изявление на аукционната къща. Картината изобразява Исус, Мария и Йосиф на път за Египет, след като научават, че Ирод - царят на Юдея, иска да убие младия Христос.

Тициан, чието истинско име е Тициано Вечелио, създава творбата през първото десетилетие на 16 век, в началото на своята кариера. С размери само 46.2 на 62.9 сантиметра, картината е малка, в сравнение с някои от масивните творби, с които Тициан става известен по-късно в живота си.

Платното има забележителна история. След като попада в ръцете на различни европейски аристократи, картината е заграбена от наполеоновите войски по време на френската окупация на Виена през 1809 г. и отнесена в Париж.

Върната е във Виена през 1815 г. и отново попада в частни колекции, преди да отиде при Джон Александър Тин - четвърти маркиз на Бат, в Уилтшир, Англия.

През 1995 г. е открадната от дома на потомците на Тин и изчезва за седем години, преди да бъде открита на автобусна спирка в Лондон от детектива Чарлз Хил.

„Това е картина, желана както от аристократи, така и от императори: ценена заради ярката сцена на семейна привързаност в естествения свят, която изобразява“, се казва в изявлението на Christie’s.

„Подобно на темите си, The Rest on the Flight into Egypt беше на дълго и изпълнено със събития пътуване, което далеч не е приключило.“

Картината ще бъде предложена в рамките на търга, посветен на Старите майстори, в Christie’s в Лондон на 2 юли.