Индексът S&P 500 отчита нови рекордни стойности, за сметка на основните индикатори в Китай и Хонконг. Това е основната причина за доминацията на щатските компании в 22-ото издание на класацията на най-големите 2 000 публични компании в света. 

Ранглистата се съставя въз основа на четири показатели: продажби, печалба, активи и пазарна капитализация. Именно за това в челото на класацията не попадат Microsoft, Apple или Nvidia, които днес оглавяват подреждането на база пазарна оценка. 

Лидерската позиция за втора поредна година се заема от JPMorgan Chase, която има пазарна оценка от 550 млрд. долара, управлява 4 трилиона долара активи, а продажбите и печалбата й за последната година са съответно 253 млрд. долара и 50 млрд. долара. 

Втората позиция е за Berkshire Hathaway, която наскоро премина границата от 1 трилион долара активи, а трета е Saudi Aramco, която отчита 116.95 млрд. долара печалба за последната година. 

Общо 621 щатски компании попадат в топ 2 000, а Китай е с 280 дружества. В топ 10 попадат още четири щатски и три китайски компании – Bank of America, Amazon, Microsoft и Alphabet, както и ICBC, China Construction Bank и Agricultural Bank of China. 

Производителят на чипове Nvidia се нарежда на 110-а позиция, след като скочи с повече от 100 места спрямо последната година. Super Micro Computer, която продава сървъри на центровете за данни, дебютира в класацията под номер 856, докато от нея отпадат производителите на ваксини Pfizer и Moderna. 

Компаниите от топ 2 000 в света имат съвкупни продажби за 51.7 млрд. долара, печалба в размер на 4.5 млрд. долара, управляват активи за 238 трилиона долара и са оценени на общо 88 трилиона долара на капиталовите пазари. 

Страната ни няма представител в класацията най-скъпите борсови компании в света, докато Румъния е с един представител (бел. ред. Banca Transilvania, заемаща 1 539-а позиция). Чехия и Кипър също са с една компания (Cez Group, 637-а позиция и Bank of Cyprus Holdings, 1 901-о място), а Хърватия е с две дружества – HPB и Adria Grupa. 

Гърция и Турция имат съответно 8 и 10 представители в топ 2 000.