Компаниите от индекса S&P 500 са оценени на съвкупните 45.5 трилиона долара, според данни на FactSet.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск обаче смята, че разработваните от дружеството хуманоидни роботи Optimus мога да повишат капитализацията на Tesla на над половината от тази стойност. 

Мъск, който определя себе си като „патологичен оптимист“, обяви по време на общото събрание на Tesla, провело се в тексаския град Остин, че компанията не само отваря "нова страница в историята си", но е на път да започне изцяло „нова книга“, а Optimus изглежда ще е един от основните й герой. 

Още през 2021 г. Tesla обяви плановете си за работа по хуманоидни роботи. През този януари от там показаха как роботите Optimus сгъват пране в демо видео, което беше определено като фалшиво от инженери от различни краища на света, определили роботите за управлявани от хора.

По време на събитието Мъск не съобщи какво могат да правят роботите към днешна дата. Според него, някой ден те ще могат да действат като героите от "Междузвездни войни". 

„Те ще могат да готвят и чистят вместо вас, да работят в заводи или дори да отглеждат деца“, предположи той. Според него, роботите могат да повишат стойността на Tesla до невероятните 25 трилиона долара. 

Милиардерът обяви, че Tesla ще започне лимитирано производство на роботите през 2025 г. и още тогава те ще бъдат тествани във фабриките на компанията. Очакванията са, че към края на 2025 г. във фабриките на Tesla ще работят между над 1 000 и няколко хиляди от тези роботи. 

Ако Tesla достигне пазарна оценка от 25 трилиона долара, това ще означава, че тя ще е осем пъти по-голяма от Apple, която днес е най-скъпата компания в света. 

В момента тя има капитализация от 580 млрд. долара, което я прави 10-а най-голяма в индекса S&P500. Според Мъск, само автономните автомобили биха повишили оценката до между 5 и 7 трилиона долара.