Цената на петрола се понижи днес (14 юни), след като пазарите оцениха перспективата за сравнително дълъг период на високи лихвени проценти в САЩ като негативна.

Въпреки това, "черното злато" е на път да запише най-добрата си седмица от повече от два месеца насам, благодарение на солидните прогнози за търсенето на суров петрол и горива. 

Фючърсите на суровия петрол от сорта брент паднаха с 0.5% - до 82.33 долара за барел по време на сутрешната търговия, а американският лек суров петрол загуби 0.7% до 78.11 долара за барел. На седмична база обаче и двата поскъпват с над 3%, което е най-силното повишение от началото на април.  

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се придържа към прогнозата за относително силен растеж на глобалното търсене на петрол за 2024 г., а Goldman Sachs прогнозира солидно търсене на гориво в САЩ това лято.

Тези очаквания помогнаха да се обърнат загубите през предходната седмица, които бяха предизвикани от споразумението между ОПЕК и нейните съюзници да започнат да отменят съкращенията на добива след септември.

Тим Уотърър, главен пазарен анализатор в KCM Trade, коментира пред Reuters:

"Като цяло, тази седмица може да се характеризира като опит за възстановяване на петрола. Не бих се изненадал да видя цените му да се покачват оттук нататък, докато перспективите за търсенето продължават да изглеждат по-розови. Много може да зависи от това как ще се развие лятната картина на търсенето в северното полукълбо“.

Предоставяйки допълнителна подкрепа на пазара, Русия обеща да изпълни задълженията си за добив съгласно пакта ОПЕК+, след като заяви, че е надвишила квотата си през май.

Ръстът на цените обаче се охлади, след като Федералният резерв на САЩ задържа лихвените проценти стабилни и отложи началото на намаляването на лихвите до декември.

Междувременно, Международната агенция по енергетика прогнозира търсенето на петрол да достигне своя връх до 2029 г., стабилизирайки се на около 106 милиона барела на ден към края на десетилетието.

Фокусът на пазара е насочен и към продължаващите преговори за прекратяване на огъня в Газа, които, ако бъдат успешни, ще облекчат опасенията относно потенциални прекъсвания в доставките на петрол от региона.