Автомобилните компании от Китай са продали повече коли от щатските производители за първи път в историята, на фона на ръста при BYD и продажбите във все повече държави по света, става ясно от доклад на Jato Dynamics.

Китайските брандове, водени от BYD, са продали 13.4 млн. нови автомобила през 2023 г., докато щатските компании са реализирали 11.9 млн. коли. Лидер в сектора продължават да са японските брандове, продали 23.59 млн. автомобила. 

Ръстът, реализиран от китайските брандове за миналата година, е 23%, на фона на повишение от 9% за щатските им конкуренти.  Общо 17.5 млн. нови коли през миналата година са реализирани в развиващите се икономики. Общият им брой е по-голям от съвкупните продажби в САЩ и Европа. 

Китайките компании завземат значителен пазарен дял в страните от Близкия изток, Евразия (Европа + Азия), като по-голям скок в продажбите регистрират основно в Европа, Австралия, Нова Зеландия и Израел. 

Единственият район, в който китайските производители не отчитат ръст за миналата година, е Африка. Най-голям скок в Европа се отчита в съседна Турция. 

През седмицата от ЕС наложиха по-високи мита на китайските производители на ел. коли, които могат да достигнат до 38%, с цел да защитят местните компании.  Подобни тарифи за внос на китайски коли обявиха и от Турция (бел. ред. 40%).