Доходите у нас все още са най-ниски, но растат много бързо, като по този показател сме първенци в Европа. Средните доходи в страната вече са над 2 000 лв., за София – над 3 000 лева.

Това заяви финансовият консултант Стойне Василев по време на събитието "Еврото, българите и бизнеса", организирано от Darik Business Review. 

“Въпросът е какво правим с тези пари. Българинът спестява средно около 7% от доходите си спрямо 13 на сто за ЕС и 15% за еврозоната“, каза още основателят на сайта Smartmoney.bg. Или иначе казано – имаме ниски доходи и пестим малко, допълни той. 

Според него, проблемът е, че на всеки 100 лева, които пестим, общо 97 лева отивам в депозити, т.е. нещо, което не работи за нас при настоящите ниски лихви и висока инфлация. 

„Останалите 3 лева се насочват към колективни инвестиционни схеми, като застраховки живот, пенсионно осигуряване, взаимни фондове и актива с най-висока средноисторическа доходност – акциите", допълни експерът. 

По негово мнение, около 1% от българите са инвестирали директно в акции, т.е. това са около 20-30 хил. души, докато в САЩ около 50% инвестират директно, а 80% индиректно през различни пенсионни схеми, застрахователни договори и т.н. 

„Този процент за ЕС е около 15 на сто. Отговорът на въпроса защо сме бедни е, че печелим малко, спестяване малко и влагаме в неподходящите финансови инструменти, които ни носят ниска доходност“. 

Да диверсифицираме или не? 

Ако искаме да намалим риска и да не слагаме всички яйца в една кошница, то тогава е добре да диверсифицираме инвестициите си. При положение че сме млади, имаме малко пари и искаме бързо да стане богати, то тогава можем да концентрираме вложенията си. 

„Диверсификацията е разумна за хора с по-големи финансови възможности, които искат да намалят риска“, каза още Василев. 

Финансовият консултант е на мнение, че друга от причините да сме бедни е, че инвестираме в неподходящо време, или иначе казано, когато активите вече са поскъпнали.