Авиокомпания разкри изненадващо правило, което повечето пилоти трябва да спазват. Подобно на фирми, които изискват служителите им да са гладко избръснати или да поддържат стриктно лицевото си окосмяване, някои авиокомпании изобщо не позволяват на пилотите да си пускат бради.

Според Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA), няма писмено правило, което изрично да забранява брадите. Има обаче елемент на безопасност, който обяснява защо много авиокомпании не позволяват на своите пилоти да имат лицево окосмяване.

„Нямаме никакви разпоредби относно бръсненето, но много авиокомпании имат политики, изискващи от пилотите да нямат бради или те да са минимални, за да се гарантира, че кислородните маски прилягат плътно, ако са необходими“, казва говорител на FAA в интервю за Thrillist.

„Ние изискваме кислородните маски да са функционални, а авиокомпаниите отиват по-далеч и изискват пилотите да са гладко избръснати или да имат минимални бради, за да гарантират това.“

Правилото идва от проучване от 1987 г. на FAA, озаглавено: „Влиянието на брадите върху ефективността на кислородната маска“. „Брадатите членове на екипажа трябва да са наясно, че ефективността на кислородната маска се намалява от наличието на косми по лицето“, гласи документът.

„Маските, използвани в защитното дихателно оборудване, много пъти не могат да се поставят бързо, нито да запечатват ефективно, когато се използват от хора с бради.“

Различните авиокомпании обаче имат свои собствени правила, когато става въпрос за това какъв тип лицево окосмяване е разрешено. Delta Air Lines, например, позволява бакенбарди на пилотите, стига да не стигат под средата на ухото им.

Пилотите могат да си пускат и мустаци, но те не да покриват ъгълчетата на устата им. Delta не позволява никакъв вид брада или коса, покриваща брадичката или бузите.

Говорител на Delta потвърждава пред Thrillist, че правилото е въведено поради „необходимостта от поддържане на добро уплътнение на кислородната маска в случай на спешност“.

American Airlines също има подобна политика. „Не позволяваме на пилоти с бради да са на активна служба“, казва говорител на авиокомпанията пред Thrillist. „Ръководим се от безопасност. Тя е едно от най-големите и най-важните неща в нашата индустрия.“