Freedom Holding Corp - листната на борсата NASDAQ международна инвестиционна група, стартира своята глобална платформа за търговия с финансови активи Freedom24 в България.

Групата е основана през 2008 г. и към момента има пазарна капитализация в размер на 4.8 милиарда щатски долара. Freedom24 успешно обслужва над 250 000 клиенти в Европа и с навлизането си на местния пазар предлага на българските инвеститори достъп до несравними възможности за инвестиции на глобалните стокови борси.

Александър Буюкли, ръководител на представителството в България, посочва:

„Freedom24 вече се приема много добре на българския пазар. Последните десетилетия донесоха немалко турбулентност в банковия и финансов сектор в страната и това накара хората да търсят алтернативи за вложенията и спестяванията си. Една такава алтернатива е инвестирането в глобални компании, листнати на международните стокови борси. За да улесним максимално нашите клиенти в успешното им инвестиране, ние им предлагаме директен достъп до борсите, професионални анализи на ценните книжа, лесно за използване приложение за търговия и своевременна поддръжка на български език”.

Александър Буюкли, ръководител на представителството на Freedom24 в България

Какво представлява Freedom24?

Freedom24 е европейското подразделение на листнатата на NASDAQ Freedom Holding Corp. – международна инвеститорска група с опит в САЩ, Европа и Централна Азия. Групата обслужва 450000 клиенти по цял свят и има пазарна капитализация от около $4.8 млрд.

Като базиран в ЕС брокер на акции, Freedom24 предлага достъп до над 40000 вида акции, 1500 ETF, и 800000 US опции за акции, които се търгуват основно в САЩ, Европа и Азия.
Freedom24 оперира в съответствие с регулаторната рамка MiFID II, което гарантира най-високо ниво на защита на активите на клиентите от Investor Compensation Fund (ICF). Брокерът притежава CySEC лиценз и е сертифициран във всички страни-членки на Европейския съюз.

Като част от листнатата на NASDAQ Freedom Holding Corp., той съответства на регулаторните стандарти SEC. Фирмата е одитирана от Deloitte, една от Големите четири, която извършва регулярно одити и финансов и правен анализ.

В допълнение, Freedom24 е директен член на Комитета по приемане на Euroclear Bank и Асоциацията за финансови пазари в Европа (AFME), което подчертава нейната прозрачност и надеждност.

Инвестиции в американски, европейски и азиатски пазари на акции

Freedom24 предлага на българските ритейл инвеститори достъп до над 1000000 инструмента за търговия, включително акции, ETF, фючърси, бондове и опции на 15 основни американски, европейски и азиатски борси (NASDAQ, NYSE, CME, HKEX, Euronext, LSE, Deutsche Börse и др.).

В допълнение, клиентите могат да достъпят структурирани продукти, проектирани от професионални финансови инженери. Платформата има едни от най-ниските търговски такси в Европа: започващи от €0.02 на акция/ETF плюс €2 за поръчка и $0,65 за договор за US опции за акции.

Потребителите могат да се възползват и от няколко допълнителни предимства. Това включва безплатни седмични идеи за инвестиции от наградени от Bloomberg анализатори със средна възвращаемост от 16%, които им помагат да капитализират различни възможности за инвестиции. Не на последно място локалният офис предлага поддръжка на български и опция за работа с персонален мениджър.

Регулаторни съответствия и инвестиционни гаранции

Freedom24 отговаря на строгите регулационни стандарти. Брокерът подлежи на регулация от Комисията за ценни книжа и обмен на Кипър (CySEC) с оторизация да оперира във всички страни от ЕС и напълно отговаря на регулаторната рамка MiFID II, която гарантира най-високо ниво на защита на инвеститорите. Клиентските активи са застраховани в ICF (Investors' Compensation Fund) за сума до 20000 евро.

Брокерът е член на Euroclear Bank's Admissions Committee и AFME (Асоциацията за финансови пазари в Европа) и преминава регулярни одити и финансов и правен анализ от Deloitte, една от четирите големи счетоводни фирми. Международната рейтингова агенция S&P присъди на фирмата дългосрочен кредитен рейтинг B/B със стабилна перспектива.  

Планове за дневна доходност и дългосрочни спестявания 

Freedom24 предлага на клиентите възможност да печелят от лихва, получена от неинвестираните парични средства, с което да си гарантират, че парите продължават да работят дори по време на паузи в активното инвестиране.

Брокерът предлага два типа спестовни планове безплатно: Daily Savings Plan (D-Account) – дневен спестовен план и Long-Term Savings Plan – дългосрочен спестовен план.

D-Account се открива автоматично със създаването на профил във Freedom24 и предлага дневно олихвяване от 3,89% на година в евро и 5,31% на година в американски долари. Средствата в D-account са налични по всяко време без ограничения и без максимален лимит на депозираните суми.

Дългосрочният план за спестяване предлага по-висока лихва за фиксирани депозити с падеж 3, 6 или 12 месеца, които генерират до 8,76% годишно в американски долари и до 6,42% годишно в евро. 

Откриването на Freedom24 търговска сметка е безплатно и се извършва изцяло онлайн. Необходимо е потребителите единствено да осигурят снимки на два документа (за самоличност и доказателство за адрес по регистрация като например битова сметка) и да изпратят селфи за завършване на процедурата.

Интуитивният, приятелски интерфейс на платформата позволява преглед на борсовите котировки в реално време, издаване на поръчки за покупка и продажба на ценни книжа и проследяване на статуса на портфолиото. Freedom24 е налична за десктоп и мобилни устройства и като мултиплатформено приложение (за iOS, Android и HarmonyOS).

* Инвестициите в ценни книжа и други финансови инструменти винаги включват риск от загуба на вашия капитал. Прогнозите или представяне в миналото не са гаранция за бъдещи резултати. Важно е да направите ваш собствен анализ, преди да инвестирате.