Несигурна "плаваща стълба, висяща над норвежки фиорд, е най-новият - и може би най-страшен - начин да оцените несравнимата природна красота на страната. Разбира се, ако се осмелите.

Атракцията Stigull, разположена на невероятната височина от 790 метра и предлагаща 40-метрово изкачване във въздуха, е най-новата мечта на пристрастените към адреналина. Тя се намира край малкия град Лоен, разположен в северозападната част на Норвегия.

„Това може да накара краката на повечето хора да се разтреперят“, казва Пер Хелге Бьо, оперативен мениджър на Løen Active, пред CNN Travel. Отдалеч „изглежда, че преминаващите я се носят във въздуха“, допълва той.

Løen се намира в региона Nordfjord, ценен заради своите драматични пейзажи. Стълбата със 120 стъпала е последният етап от разширяващия се район чрез маршрут за катерене тип Via ferrata.

Via ferrata на италиански означава „желязна пътека“ — терминът се използва за описание на маршрути за катерене, които използват въжета, стълби и други инструменти за подпомагане на планински катерачи.

Новата стълба - монтирана под ъгъл от 45 градуса - е част от този маршрут. Стигането до нея обаче само по себе си е приключение. И все пак, ако можете да преодолеете височините, според Хелге Бьо, гледките си струват труда.

Ако все пак не се решите на това приключение, не е нужно да минавате по маршрута, за да изкачите планината - тя се обслужва от един от най-стръмните кабинкови лифтове в света, който дори разполага с ресторант на върха.

Определено ще спестите и пари - повечето туристи, отправили се по Via Ferrata Loen, плащат колосалните $160 за привилегията, която включва услугите на водач. Опитните могат да се справят сами, но пак ще платят такса за оборудване от около $46.

„Всяко катерене във Via Ferrata Loen, включително Stigull, се извършва, докато сте здраво закрепени“, обяснява Хелге Бьо. „Самото изкачване на стълбата не е трудно, но чувството за постижение, което изпитвате накрая, е огромно“.