Древен плаж, унищожен от изригването на вулкана Везувий преди близо 2000 години, отново беше отворен за обществеността след реставрационни дейности.

Смята се, че плажната ивица в археологическия парк Herculaneum е мястото, на което повече от 300 мъже са се опитвали напразно да се спасят от природното бедствие през 79 г. сл. н. е., докато са чакали помощ от адмирала и знаменит римски учен Плиний Стари и неговите хора.

Плажът беше отворен отново за обществеността на 19 юни - след години на археологически разкопки и реставрационни работи, по време на които бяха открити човешки останки и други доказателства за изригването.

Според директора на археологическия парк Herculaneum Франческо Сирано, дейностите на плажа не са само реставрация, но и голяма изследователска работа.

Най-важното откритие в Херкулан е това на „последния беглец“, направено през 2021 г.: скелет на мъж на около 40 години, който вероятно се опитвал да избяга към морето и който носел със себе си чанта, съдържаща най-ценните му притежания.

„Работим по много проекти“, каза италианският министър на културата Дженаро Санджиулиано. „В закона за бюджета сме рефинансирали разкопките и има строителни обекти, активни както никога досега, които разкриват нови съкровища, подхранващи дейността на учените.“

„Ние вярваме в създаването, свързването и укрепването на тази област, призната от ЮНЕСКО и една от най-важните археологически зони в света. Защото сме убедени, че това ще представлява възможност за социално-икономическо развитие“, добави той.