Ню Йорк беше определен за града с най-големи задръствания в света във втора поредна година, като това струва на Голямата ябълка 9.1 млрд. долара под формата на изгубено време, сочи нов доклад.

Типичният шофьор, който преминава през най-многолюдния град в САЩ, е изгубил 101 часа през миналата година заради трафика в пиковите часове за придвижване до и от работа.

Това е най-голямото количество изгубени часове сред близо 1 000-та града по света, включени в класацията на Global Traffic Scorecard за 2023 г. на INRIX Inc., пише Bloomberg.

Мексико сити се нарежда на второ място в класацията, следван от Лондон, Париж, Чикаго и Истанбул. Другите щатски градове в челната десетка са Лос Анджелис (7) и Бостън (8), според доклада. Подреждането се определя въз основа на влиянието на задръстванията спрямо населението.

Челната десетка се допълва от Кейптаун (9) и Джакарта (10).

Боб Пишу, транспортен анализатор в INRIX, посочва: 

“Уличните задръствания са едновременно проклятие и барометър за икономическото здраве - те символизират оживена дейност, но в същото време я възпрепятстват. Нарастването на задръстванията в градските райони е индикация за възстановяване на икономическата дейност след пандемията, но също така води до милиарди долари под формата на изгубено време от страна на водачите.”

Ню Йорк оглавява класацията отново, след като по-рано през месеца губернаторът на щата Кати Хочул спря за неопределено време план за таксуване на водачите, който имаше за цел да намали трафика и да набере средства за обновяване на застаряващата мрежа на обществения транспорт на града.

Съгласно инициативата - първата по рода си в САЩ, водачите, които влизат в централния бизнес район на Манхатън, ще бъдат таксувани за това.

А този район става все по-натоварен. Пътуванията с автомобили до центъра на Манхатън са се увеличили 13% през миналата година, според доклада на INRIX.

Превозните средства в централната част на Манхатън са се движили със скорост от 17 км/ч в пиковите сутрешни периоди през първото тримесечие на тази година, което представлява спад на скоростта с 11%, в сравнение със същия период година по-рано.

От INRIX изчисляват, че задръстванията са стрували на САЩ над 70.4 млрд. долара през 2023 г., което е с 15% повече, в сравнение с предходната година, като средностатистическият водач е губил по 42 часа в уличния трафик.

Увеличението на хибридната работа и по-гъвкавите модели на работа, предизвикани от пандемията, промениха традиционните пикови часове на пътуване. Средният брой пътувания на час в средата на деня се е увеличил с 23% и е намалял с 12% в ранните сутрешни часове и с 9% в следобедите, според доклада. Според Пишу:

“Въпреки че задръстванията се връщат на нивата отпреди пандемията, отчитаме интересни промени в техните моделите заради остатъчните ефекти от пандемията. Продължаването на хибридната и дистанционната работа създава нови пикове на пътуване в сравнение с преди.”

Топ 10 на най-задръстените градове:

  1. Ню Йорк, САЩ
  2. Мексико сити, Мексико 
  3. Лондон, Великобритания
  4. Париж, Франция
  5. Чикаго, САЩ
  6. Истанбул, Турция
  7. Лос Анджелис, САЩ
  8. Бостън, САЩ
  9. Кейптаун, ЮАР
  10. Джакарта, Индонезия