Времето за пътуване с кола в центъра на София се е увеличило през миналата година и за изминаването на 10 км в столицата вече са необходими с 30 секунди повече, в сравнение с 2022 г.

Това показва Tom Tom Traffic Index, който се изготвя от компанията за навигационни технологии TomTom и изчислява автомобилния трафик в градовете по света.

Това отрежда на София 64-о място в световната класация, в която са включени 387 града от 55 държави.

Средното време за изминаването на 10 км с кола в София през 2023 г. е било близо 21 минути, като най-лошият ден за шофиране в столицата през миналата година е бил 8 ноември, когато това разстояние е изминавано средно за 27 минути.

Най-сериозните задръствания пък традиционно са били във вторник в периода между 17 и 18 часа, когато 10 км са се изминавали средно за 29 минути.  

Данните от проучването също така сочат, че водачите прекарват средно по 205 часа годишно в шофиране в София, в това число 90 часа заради задръстванията.

При бензиновите и дизеловите автомобили това води до емисии на въглероден диоксид в размер на близо 900 кг годишно, а консумацията на гориво се равнява на около 7 средно големи резервоара. При електромобилите необходимата консумация на електроенергия пък е близо 1 100 kWh.

Пестите 218 лв., ако работите един ден от вкъщи

Според изчисления на компанията, ако работите един ден от вкъщи (вторник), ще си спестите годишно 42 часа, които бихте прекарали в задръствания, както и 218 лв.*

Ако работите три дни в седмицата (вторник, сряда и четвъртък) от вкъщи, спестеното време в трафика нараства до 125 часа на годишна база, а сумата до 651 лв.

Световната класация

Лондон остава на първото място в класацията, като за изминаването на 10 км с автомобил в английската столица през миналата година са били необходими 27 минути и 20 секунди.

Това е с 1 минута повече от 2022 г. и е индикация за бавното, но стабилно завръщане към тенденцията на постоянно нарастващ трафик отпреди пандемията. Времето, изгубено в задръствания в пиковете часове, пък е 148 часа.

Местата до петата позиция в класацията се заемат от Дъблин, Торонто, Милано и Лима, въз основа на необходимото средно време за изминаваме на 10 км с автомобил във всеки от тях.

Дъблин е и най-натовареният град за шофиране в света в пиковите часове, като през миналата година водачите са губили по 158 часа в трафика.

Уличните задръствания са предизвикателство навсякъде по света. В тазгодишния индекс има 80 града от цял свят, в които на водачите са им били необходими по над 20 минути за изминаването на 10 км.

Не всички градове обаче са засегнати до такава степен от уличния трафик, като японските градове се справят доста по-добре. В Токио, например, изминаването на 10 км при оптимален трафик отнема 18 минути и 30 секунди.

Със задръствания това време се увеличава до 23 минути и 40 секунди. В японската столица водачите губят само шест минути заради задръствания, което е наполовина, в сравнение с Лондон.

В челната десетка на негативната класация попада Букурещ, заемайки деветата позиция. Шофьорите в румънската столица са губили по 150 часа в задръствания през миналата година, като средното време за изминаване на 10 км е било 27 минути и 40 секунди.

* при пътуване от 10 км с автомобил до работното място