Представяли ли сте си някога да живеете в обляната от слънце италианска провинция Тоскана?

Ако да, вашата мечта може да се превърне в реалност благодарение на нова инициатива от страна на този красив регион, който предлага финансови стимули на хора, имащи желание да се преместят в неговите очарователни и по-слабо населени градове.

С програмата Residenzialità in Montagna 2024 Тоскана се опитва да привлече нови жители в своите селски планински райони с безвъзмездна помощ, която варира от 10 000 евро до 30 000 евро и се отпуска с цел подпомагане на закупуването и реновирането на имот.

По данни на имотния сайт Idealista, средната цена на жилищата в най-евтината община в Тоскана - Пистоя, е била 1 472 евро на кв. м през 2022 г.

Тази инициатива има за цел да подмлади и стабилизира населението в тези райони, което намалява значително през годините. Според авторите на програмата, цитирани от Forbes:

“Целта на тази намеса е да насърчи повторното заселване и социално-икономическото съживяване на планинските райони, противопоставяйки се на маргинализацията им”.

Според New York Times, министерството на околната среда на Италия публикува проучване през 2016 г., което показва, че близо 2 500 града са били толкова обезлюдени, че не биха оцелели повече от 25 години.

С общо финансиране в размер на 2 800 000 евро, предназначени за съживяването на тези планински общности, Тоскана се ангажира с вдъхването на нов живот в красивите места.

Това е концепция, която е използвана в други части на Италия, в това число на остров Сардиния (който предлагаше около 15 000 долара), село Пресиче (около 30 000 долара), Калабрия (около 33 000 долара) и село Санто Стефано ди Сесaнио (до 52 500 долара).

Какво трябва да знаете?

Както при всяка от тези програми, и тук има определени параметри. Безвъзмездната помощ от Тоскана има за цел да покрие до 50% от разходите, свързани със закупуването и обновяването на дом в град с население под 5 000 жители.

Това означава не само закупуването на имот, но и превръщането му в постоянен дом — не се позволяват ваканционни имоти.

Кандидатите могат да избират между 76 града, а местоположението им е привлекателно. Построено върху стръмна скала, Кастелнуово ди Вал ди Чечина е малко средновековно селце в подножието на Марема.

Спа градчето Сан Сасциано дей Бани, известно с терапевтичните си термални бани, е идеално за жители, които търсят релакс. Почитателите на изкуството може да бъдат привлечени от Капрезе Микеланджело - родното място на твореца Микеланджело.

Древният Кастел Сан Николо, в провинция Арецо, е близо дo Флоренция. Ако пък искате да живеете на остров, Капрая Изола се намира в сърцето на Тосканския архипелаг.

Друго условие е, че кандидатите трябва да бъдат италиански граждани, граждани на ЕС или граждани на държави извън ЕС, притежаващи разрешение за дългосрочно пребиваване. Те трябва да се регистрират като жители на италиански град и нямат право в момента да живеят в планинска общност.

За американските граждани, които се интересуват от тази възможност, процесът е малко по-сложен, в сравнение с този за гражданите от ЕС. Американците трябва да се сдобият с разрешително за дългосрочно пребиваване, което обикновено изисква доказването на финансова стабилност или предложение за работа в Италия.

Въпреки това, всички заинтересовани би трябвало да действат бързо. Крайният срок за кандидатстване е 27 юли. Потенциалните кандидати може да посетят официалния уебсайт на провинция Тоскана и да попълнят необходимите формуляри онлайн.