През последните години изчезващите италиански градове правят всичко възможно, за да привлекат нови жители - в цялата страна стартираха няколко схеми за продажба на жилища на цена от едно евро.

Но докато някои населени места се борят да намерят купувачи за своите изоставени сгради, други се наслаждават на успешни продажби.

След като регистрира огромно търсене при предишните разпродажби на жилища през 2019 г. и 2021 г., сицилийският Самбука ди Сичилия се готви да пусне трета партида на пазара - този път с начални цени от 3 евро.

Предишният успех

Вероятно ще последват повече продажби през следващите години, казва новоизбраният кмет Джузепе Качиопо пред CNN.

„Чужденците се стичат да купуват нашите домове, те са хит.“

Качиопо насърчава потенциалните купувачи да посетят града и да разгледат 12-те жилища, които този път ще бъдат предложени на пазара.

„Моментът е идеален. Туристи и заинтересовани купувачи, които в момента пътуват до Италия, както и тези, които планират пътуване през лятото, могат да дойдат да разгледат.“

Според кмета, наличните жилища, разположени в стария сарацински квартал, са „структурно стабилни, като продадените досега“, но се нуждаят от рестайлинг.

Самбука влезе в световните заглавия през 2019 г., когато CNN обяви, че пуска 16 жилища за продажба на цени от едно евро. Две години по-късно градът предложи втора партида жилища за две евро.

Разпродажбата, която привлече международни купувачи чак от Близкия изток, помогна за обновяването на местната икономика с приток от 20 милиона евро, казва Качиопо. Това включва оборота от нови места за настаняване и магазини, както и от договори със строители, архитекти, геодезисти, интериорни дизайнери и нотариуси.

Според кмета:

„Двете партиди къщи, собственост на кметството, съживиха сектора на частните недвижими имоти. Хората, които бързаха да грабнат една на търг, но не успяха да го направят, купиха вместо това евтина къща. Досега са продадени 250 жилища“.

Увенчалите се с успех усилия на Самбука да продаде празните си домове до голяма степен се приписват на факта, че местните власти, всъщност, притежават изоставените жилища.

Други обезлюдени италиански градове - като средновековния Патрика, разположен на юг от Рим, опитаха да стартират подобни схеми, но трудно издирват бившите собственици, за да получат разрешение да продадат празните им домове.

Възродени надежди

Властите на Самбука влизат във владение на изоставените къщи в града, след като земетресение удря долината Белице през 1969 г. Природното бедствие гони местните, оставяйки празни имотите.

„Тогава властите одобриха конкретен закон за възраждането на Самбука, който предостави на кметството собственост върху изоставените домове, така че можем да се разпореждаме с тях както желаем, без посредцини“, казва Качиопо.

Това означава, че процесът по продажба е много по-бърз, тъй като не е необходимо местните власти да поддържат връзка между собственици и купувачи.

Жилищата, които се предлагат този път, са едностайни, двустайни и тристайни къщи с площ от 50 до 80 квадратни метра, изградени със златисто-кафеникави камъни и разположени на един или три етажа.

Много от тях имат балкони от ковано желязо с изглед към калдъръмени алеи и панорамни тераси, както и оригинални, боядисани в зелено стари дървени врати с декорирани арки и прозорци.

Тези в най-добро състояние разполагат с малки вътрешни мавритански дворове с лимонови дървета и подове от стари боядисани майоликови плочки. Но повечето се нуждаят от ремонт и са пълни със забравени вещи и купища счупени, прашни мебели.

В зависимост от състоянието на имота, стойността на ремонтите обикновено започва от €30 000, но може да достигне до над €200 000, ако купувачите планират да превърнат къщата в луксозно убежище. Една американска двойка, например, купила изгоден дом в града, добавя вътрешен асансьор.

Много от купувачите, спечелили предишните търгове, в крайна сметка, купуват още имоти в града. Това често са свързани домове, което означава, че могат да бъдат превърнати в един голям имот.

Голямо търсене

Желаещи да спечелят от голямото търсене, местните жители се втурнаха да разпродават гаражи или стари изоставени тавани. Повечето от хората, привлечени в това отдалечено място в Сицилия, разположено далеч от туристическите тълпи, са от САЩ.

Това помога за създаването на „Малката Америка“ – в нея повечето местни жители вече говорят малко английски със сицилиански акцент, дори по-възрастните.

Чужденците може да са били рядка гледка тук преди 2019 г., но сега те са станали част от пейзажа, шегува се Качиопо, като значителна общност от емигранти вече нарича Самбука дом.

Миналата година кметството отваря пространства за отдалечена работа, за да привлече глобални дигитални номади, предлагайки безплатни престои и укрепвайки своята Wi-Fi връзка в тесните улички. „Нашият град вече определено е на картата“, казва Качиопо.

Домовете, които се предлагат на търг в момента, ще бъдат продадени на предложилия най-висока цена, като печелившата оферта ще бъде поставена в запечатан плик и отворена пред съдия след крайния срок за кандидатстване.

Тези, които участват в търга, трябва да платят гаранция от 5000 евро. Ако загубят наддаването, сумата веднага ще им бъде възстановена. Но ако спечелят, 5000 евро автоматично ще станат част от депозита им.

Правилата предвиждат купувачите да са завършили ремонтните работи по домовете си в рамките на три години или рискуват да загубят депозита. Кметството обаче досега беше гъвкаво по отношение на крайните срокове поради пандемията, което позволява повече време за приключване и в момента.

При предишните продажби къщите, в крайна сметка, бяха продадени на цени между 1 и 25 000 евро, като повечето струваха между 5 000 евро и 10 000 евро.

Заинтересованите кандидати могат да намерят снимки и описания на свободните жилища, заедно с формуляри за кандидатстване, на официалния уебсайт на кметството.