Малко над половината от 15-годишните ученици в България имат своя банкова сметка, а 47% притежават дебитна или кредитна карта. Това показват данни от глобалното проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за финансовата грамотност сред учениците в 20 държави по света. 

Близо половината от 15-годишните ученици у нас посочват, че през предходните 12 месеца са учили в училище за надница, бюджет, предприемачество, банков заем и знаят какво означават тези термини. 

По-малко посочват, че са учили за обменен курс - 29%, а 26% знаят какво е сложна лихва. Учениците, запознати с тези понятия, както и притежаващите собствена банкова сметка, имат по-добри резултати в проучването. 

Къде сме ние? 

Българските 15-годишни ученици заемат 15-а позиция от 20 проучвани държави. В класацията не попадат държави от Азия, които традиционно са доста финансово грамотни и изучават дори финансовите пазари в основен курс. 

Страната ни получава 426 точки спрямо 432 за предходното проучване преди 4 години. Начело по финансова грамотност е Белгия (527 точки), следвана от Дания и Канада с по 521 и 519 точки.  

Над 500 точки събират също и учениците от Нидерландия, Чехия, Австрия, Полша и САЩ. Средният резултат за страните от ОИСР е 498 спрямо 500 точки за предходното проучване. На дъното на класацията са Малайзия, Саудитска Арабия и Бразилия. 

Колко от децата са финансово грамотни? 

Едва 2.7 на сто от децата имат най-високото ниво на финансова грамотност (равнище 5), а тези с резултати на равнище 4 са 9.9 на сто. Или иначе казано – 12.6 процента от 15-годишните у нас имат високи знания в сферата, което прави по 1 дете на всеки 8. 

Над 40% от децата са с резултати от равнище 1 или под 1 (бел. ред. 40.8%), а в равнище 2 и 3 попадат още 25.7 и 20.9 на сто от учениците. 

Добрите примери 

По време на представянето на резултатите от Министерството на образованието и науката, както и от експерти от Министерството на финансите, бяха дадени и редица добри примери. 

Участник в събитието беше и осмокласникът от Национална търговско-банкова гимназия Кристиян Костов, който още в основното 126-то училище е инициирал курс за финансова грамотност. Лектори от различни сфери са представяли на разбираем език пред учениците теми, като недвижими имоти, кредити и инвестиции и са водили интересни дискусии с младежите. 
 

Жана Димова, координатор програми в „Джуниър Ачийвмънт България“, даде пример с няколко инициативи на неправителствената организация, свързани с развиване на финансова грамотност.

“Седмица на парите”, например, събира над 44 хил. младежи ежегодно, а от четири години „Джуниър Ачийвмънт България“ организира в партньорство с МОН състезанието “Лични финанси”, към което всяка година има все по-голям интерес. По програмите на организацията са обучени 12 хил. преподаватели, които развиват умения по предприемачество, критично мислене и финансова грамотност в учениците си. 

Полезни инициативи представиха и представители от две столични училища - Русалка Илиевска от 145 ОУ „Симеон Радев“ и Десислава Атанасова от 131 СУ „Климент Аркадиевич Тимирязев.