Новата учебна година 2022/2023 започва за близо 717 000 ученици и над 57 000 първокласници.

Те ще посещават 2347 училища, а деца ще се обучават и в 1799 детски градини, сочат данните на Министерството на образованието и науката (МОН).

Учебната година ще започне присъствено навсякъде, като са взети са мерки за опазване здравето на децата и учениците. Всички директори са осигурили и медицинска грижа.

Образователните институции са в готовност за новата учебна година, а дни преди 15 септември започна да намалява и броят на незаетите места за педагогически специалисти, посочват още от пресцентъра на образователното министерство.

В училищата са назначени също 1216 медиатори и 182-ма социални работници, които съдействат на учителите за приобщаването на децата и учениците в системата на образованието.

В близо 900 училища са направени ремонти през лятото, като те продължават в 46 образователни институции, като облазователният процес е пренесен в други сгради.

Безплатните учебници за учениците до седми клас вече са доставени, като училищата разполагат със значително количество техника, сред която са компютри и електронни дъски, посочват от МОН.

През новата учебна година личната карта на всеки ученик ще е единственият документ, който остава на хартия, а бележникът може да е на хартия или електронен - по решение на училищата.

Преди началото на учебната година образователният министър Сашо Пенов увери, че ще бъдат осигурени средства за отопление на училищата и детските градини.

Междувременно, учебни заведения от столицата и страната призоваха родители и ученици парите, които биха отделили за цветя за учителите по повод първия учебен ден, да дарят на пострадалите от наводненията в Карловско.