Да работим дистанционно или не вече не е най-важният въпрос. Експерти твърдят, че това, което вече се обсъжда основно, е наемането на служители без граници на технологични позиции.

“Дистанционната работа е като портал към наемането на служители без граници,” казва Джереми Джонсън, главен изпълнителен директор на компанията за подбор на технологични служители Andela, сред чийто клиенти са Goldman Sachs, Github и Coursera.

“След като осъзнаете, че не трябва всички да сте в един и същи офис пет дни в седмицата, за да изградите завладяваща култура, да се почувствате свързани с мисията и да решавате сложни проблеми, тогава започва да мислите, че по цял свят има страхотни хора.”

На фона на технологичните лидери, които се фокусират едновременно върху иновациите и насочената към стойност ефективност, наемането на служители в технологичната сфера, което надхвърля националните или дори международните часови зони, е едно все по-засилващо се явление.

Наемането на технологични специалисти без граници се е удвоило в последните три години, сочи проучване на Gartner от 2023 г. До 2022 г. работната сила от технологични таланти в градове, като Пекин и Делхи, е надхвърляли значително тази в щатски градове, като Сан Франциско и Ню Йорк, сочи CBRE Global Tech Talent Guidebook 2024.

В доклада се посочват процъфтяващи пазари на технологични таланти, като Букурещ, Кейптаун, Себу, Найроби и други.

Наемането в световен мащаб е пример за лукс, който се движи надолу по веригата на стойността, казва Джонсън.

Глобалната платформа за обработка на плащания Payoneer има пръст в наемането на служители без граници от вътрешна гледна точка (с около 2 200 служители в 50 държави и над 25 офиса в световен мащаб), но също така се възползва от тази тенденция и я прилага и при свои клиенти.

“Реториката за глобалните възможности е силна, но тя не оказва никакво влияние върху вашия бизнес, ако всъщност не разполагате с помощните програми и инструментите, с които да ги реализирате,” казва главният изпълнителен директор на Payoneer Джон Каплан.

Таланти навсякъде по света

Адам Джаксън, главен изпълнителен директор на децентрализираната платформа за технологични таланти Braintrust, гледа на границите по-различно. Пред CNBC той казва:

“Ние не разполагаме с физически офис. Всички работят дистанционно. Всеки инженер, който работи по Braintrust, с изключение на един, се намира извън САЩ.”

Клиентите на Braintrust - от НАСА до Nestlé, също изграждат безгранични екипи, казва Джаксън.

“Преди около 20 години, когато се преместих в Сан Франциско, най-добрите технологични служители, разработчици, продуктови мениджъри и дизайнери може би бяха в Силициевата долина. Това вече не е така. Тук все още има много от тях, но има и такива навсякъде по света.”

Някои лидери, като Джонсън, смятат, че координацията на часовите зони все още е важна за предоставянето на определени служители на възможността да работят в синхрон.

Джаксън обаче мисли, че глобалните иновации със служители, които не работят в синхрон, е възможност за създаването на компания, “където слънцето никога не залязва.”

Макар да съществуват въпроси по отношение на баланса между работата и личното време, Джаксън казва, че в стартъп културата той не съществува, така или иначе, но асинхронната работа може да увеличи яснотата при документацията и да минимизира безкрайните срещи, което оставя повече време за креативно мислене и задълбочена работа.

Джонсън посочва, че местното трудово законодателство, съответствието и заплащането са фактори, които имат роля в глобалната дейност, което е причината много организации да отварят центрове в конкретни държави. Дори обаче тези пречки не са непреодолими.

AI и бъдещето на трудовата география

Едно нещо, за което тези експерти са съгласни, е, че няма единичен подход към безграничното наемане на служители. “Всяка компания трябва да намери своето решение,” казва Каплан.

“Трябва да проектирате вашия офис отпечатък, вашата философия за работата на бъдещето за бизнеса, които изграждате.”

От гледна точка на иновациите в сферата на изкуствения интелект (AI) и регулациите в тази сфера, Джонсън казва, че регулаторната рамка в ЕС ще затрудни процъфтяването на технологичните дейности.

С налагането на повече регулаторни и съдебни практики по света около AI и обработката на данни, тенденциите в трансграничното наемане на служители ще се местят като парчета от пъзел.

“Смятам, че Европа ще премине през наистина трудни времена в следващите няколко години,” казва той. “Те изтласкват много от иновациите по отношение на обработката на данни извън континента и смятам, че това е възможност за Африка, Латинска Америка и други части от света.”

Независимо от това къде наемат служители организациите, Джаксън набляга на важността от управлението на риска и наемането на добри хора. “Качеството все още е важно,” казва той.

“Отдавнашният въпрос е, когато създавате софтуер, дали искате да сте бързи, с добро качество или да ви е евтино? Изберете две. Аз отхвърлям това. Може да имате и трите, но качеството все още е важно, без значение къде сте.”

Каплан се наслаждава на по-алтруистичния потенциал на наемането на служители без граници, а именно на способността за “издигането на общности по целия свят.” Това може да е така, но най-малкото ползите от него за разширеният достъп до таланти и ефективността на разходите са достатъчни за лидери от най-различни индустрии, за да го изпробват.

“Ако може да направите най-големия си разход, който са служители, 10% по-ефективен, имате драстично предимство,” казва Джонсън. Изглежда, че наемането на служители без граници ще продължи да прониква сред опитите за постигане на растеж на всички нива.