Yettel има амбицията да трансформира и дигитализира изцяло бизнеса си до края на 2025 г. Това обяви главният изпълнителен директор на компанията Джейсън Кинг по време на участието си в дискусията „Отключване на потенциала: Стимулиране на иновациите в Централна и Източна Европа“.

Тя беше част от най-успешния форум за зелена трансформация – Green Transition Forum 4.0, организиран за четвърта поредна година от Dir.bg и 3Е News.

По време на дискусията бяха обсъдени развитието на икономика на високите технологии и необходимостта от наука на световно ниво, както и ролята на образованието в насърчаването на иновативното мислене.

Модератор на дискусията беше Ирина Обущарова, съосновател и главен изпълнителен директор на The Recursive, а в обсъждането взеха участие също служебният министър на икономиката и индустрията д-р Петко Николов, председателят на Фонда на Европейския съвет по иновациите Светослава Георгиева и председателят на Съвета по иновации към министерството на иновациите и растежа Милена Стойчева.

Началото на дискусията беше дадено от еврокомисаря за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана Иванова.

Главният изпълнителен директор на Yettel Джейсън Кинг и председателят на Фонда на Европейския съвет по иновациите Светослава Георгиева

Джейсън Кинг обяви плановете на Yettel за дигитална трансформация както по отношение на самата компания, така и за клиентите на оператора. За да постигне целта си да се превърне в напълно дигитален бизнес до края на 2025 г., той посочи три основни сфери на работа.

Първата е наличието на добра телекомуникационна инфраструктура в страната, като в момента 5G мрежата на Yettel обхваща над 200 населени места или над 70% от населението на страната.

Втората е дигиталната трансформация на бизнеса на Yettel, както и дигитализацията на процесите и взаимодействието с клиентите. Телекомът вече не използва хартия както за вътрешните си процеси, така и при обслужването на клиенти и търговската дейност.

Целта на Yettel е през следващите 18 месеца клиентите да получат възможност да взаимодействат с оператора изцяло дигитално – от купуването на устройства и абонирането за различни услуги, през плащането за услугите и тяхното управление, до цялостното обслужване.

Като най-важен фактор за пълната дигитализация на бизнеса на Yettel, Джейсън Кинг посочи и третия приоритет, а именно надграждането на дигиталните умения както на служителите на компанията, така и на клиентите и цялото общество.

Като част от своята социално отговорна програма Yettel полага постоянни целенасочени усилия, за да подобрява дигиталните умения на деца, родители и учители. Само за последната година през програмите на компанията са преминали над 60 000 души.

Като допълнителен пример за ползите от дигитализацията, Джейсън Кинг посочи дигитализацията на Национално движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ на Българския туристически съюз (БТС).

В партньорство с БТС, операторът е дигитализирал хартиените паспорти за събиране на печати, които вече могат да се ползват и в приложението на Yettel. Към него са добавени голям обем допълнително съдържание под формата на аудио и видео истории, създадени от български артисти, възможност да се покани приятел в Движението и шест категории постижения, които носят участие в игра с награди.

Тези инициативи следват стратегията за устойчиво развитие на Yettel, която беше представена през 2022 година и беше първата на телекомуникационен оператор в България.

Тя обхваща четири ключови области с конкретни цели за всяка, които трябва да бъдат изпълнени до края на 2028 година: намаляване отпечатъка върху околната среда, развитие на технологии, които подпомагат устойчивото бъдеще, поставяне на хората в центъра на всичко, което компанията прави и управление, основано на почтеност и прозрачност.