Фабричната активност сред частните компании в Китай бележи най-бързия си темп на растеж от три години, показа частно изследване през тази седмица, което предполага по-сериозно местно и международно търсене на китайски стоки.

То обаче е в контраст с официалните държавни данни от неделя, които показаха свиване сред по-големите държавни производители, което пък е индикация, че възстановяването на втората най-голяма икономика в света остава неравномерно.

Индексът на икономическата активност Caixin нараства до 51.8 пункта през юни, в сравнение с 51.7 пункта през май, според изявление на S&P Global, която изготвя проучването. Данните не само бяха по-добри от пазарните очаквания, но и отбелязаха ръст на индекса в шести пореден месец.

Индикаторът обаче си противоречи с PMI индекса на Националната статистическа служба на Китай, който остава без промяна, в сравнение с май на ниво от 49.5, отбелязвайки свиване на икономическата активност във втори пореден месец.

PMI е месечен индикатор на икономическата активност. Стойност от над 50 пункта е индикатор за ръст, а под тази граница – за свиване.

“Разминаването” между Caixin и официалните PMI данни се увеличава, в сравнение с май, и вероятно се дължи на различните сектори, които те покриват, казват анализатори на Goldman Sachs.

Данните на Caixin покриват повече експортно ориентирани и свързани с потребителите компании. Официалните PMI данни обаче са насочени повече към производители, които произвеждат промишлени материали, в това число стомана, цимент и химически продукти, което ги прави уязвими на забавяне на инвестициите в инструменти с фиксирана доходност.

Анализатори смятат, че настоящите данни отразяват икономическа реалност, която се характеризира със силен износ и потребление, но с по-слаби инвестиции.

“Търсенето на потребителски и междинни стоки беше по-силно от това на инвестиционни стоки,” казва Уанг Дзъ, старши икономист в Caixin Insight Group. 

“Като цяло, състоянието на производствения сектор продължава да се подобрява през юни, като предлагането, местното търсене и износът продължават да отчитат ръст”.

Митническите данни за юни все още не са налични, но статистиката за май показва, че износът на страната скача със 7.6% на годишна база, надхвърляйки прогнозите на анализаторите.

Въпреки това, производителите не са толкова оптимистично настроени относно перспективите, тъй като направените наскоро изявления относно митата от страна на САЩ и ЕС помрачиха нагласите им.

“Индикаторът на бъдещите очаквания относно производството пада с над три пункта, в сравнение с предходния месец, отбелязвайки най-ниското си ниво от ноември 2019 г.,” казва Уанг.

“Опасенията, изразени от участвалите в проучването компании (за индекса Caixin) са фокусирани върху значителния низходящ натиск върху икономиката и интензивната пазарна конкуренция.”

Миналия месец ЕС обяви допълнителни мита в размер на до 38.1% върху електромобилите от Китай, защото счита държавната подкрепа от Пекин за производителите за несправедлива, тъй като по този начин те подбиват цените на европейските производители.

Временните тарифи влизат в сила на 4 юли и ще останат, докато разследването продължава. Размерът на митата след това ще бъде финализиран на 2 ноември в края на разследването.

Решението на ЕС беше взето месец, след като САЩ увеличи четворно митата върху електромобили от Китай от 25% на 100% - ход, който има за цел да увеличи заетостта и производството в САЩ.