Европейските купувачи се стремят да намалят зависимостта си от китайския внос, докато Брюксел засилва контрола си върху стоките, идващи от най-голямата експортна икономика в света, пише Financial Times. 

Брюксел започна разследване на субсидиите на китайското правителство и се очаква Европейската комисия скоро да въведе допълнителни тарифи върху вноса на китайски електрически превозни средства.

Пред FT Ричард Лауб, главен изпълнителен директор на базираната в Белгия Dragon Sourcing, коментира:

"Голямата тенденция в момента е компаниите да намаляват зависимостта си от Китай. Европейският съюз също наваксва в тази тенденция".

По думите му, докато САЩ са поели инициативата в тази посока, европейските страни са увеличили усилията си да търсят за алтернативи след края на пандемията от COVID-19.

Но за разлика от американските компании, които агресивно търсят нови доставчици след наложения от Вашингтон на строг митнически режим върху китайските стоки, европейците се фокусират върху намаляване на зависимостта си в конкретни области, където смятат, че са станали прекалено зависими.

Европейските клиенти са все по-загрижени, особено тези в индустриите за търговия на дребно с нехранителни стоки. Това е категория, която включва всичко - от облекла и уреди до потребителска електроника и играчки. Ричард Лауб изчислява, че Китай генерира между 80 и 90 процента от разходите за внос в този сегменти.

„Нехранителните стоки са много зависими от Китай. Този тип компании в Европа спешно да търсят алтернативи“.

Експертите са на мнение, че това е част от по-широк глобален тласък. Навийн Джа, който ръководи бизнес за снабдяване с облекло и текстил в Чанжу, Източен Китай, казва, че европейските фирми поръчват все по-голям дял от своите облекла от Индия, Бангладеш и Виетнам, въпреки по-дългите срокове за изпълнение и по-високите разходи.

"Много от купувачите чувстват риск при доставките от Китай. Така че, ако разликата в цената не е много голяма, те предпочитат да отидат в Индия“.

Европейските компании се възползват от ценовата конкурентоспособност на китайските стоки, на фона на пренасочването на покупките от САЩ.

Но, въпреки това, според главния икономист за Азия в HSBC Фредерик Нойман, компаниите в някои химически, фармацевтични и електронни предприятия се стремят да намалят зависимостта си от Китай.

Анализаторите предупреждават, че е малко вероятно стремежът към намаляване на риска да засегне твърде тежко общия износ на Китай, посочвайки като аргумент увеличените доставки от фабриките, построени от Китай в алтернативни отвъдморски производствени центрове, като Виетнам и Мексико.

Привлекателността на китайската производствена база би усложнила усилията за намиране на нови доставчици, тъй като някои продукти, особено по-сложните, много трудно се доставят извън страната. Главният изпълнителен директор на Maersk Винсент Клерк обяснява:

"Ситуацията с доставките от Китай прилича на играта "двама са малко, трима са много" - китайските стоки отиват на места, които не са същите, както преди 4-5 години. Но общото количество на обувките, произведени в Китай, например, все още е почти същото, както беше преди няколко години".