McDonald’s намали времето за закуска в Австралия с 90 минути, след като се сблъска с недостиг на яйца, причинен от огнища на птичи грип, довели до избиването на около 1.5 милиона кокошки.

Компанията съобщи във Facebook, че спира да сервира закуска в 10:30 сутринта вместо по обичайното време на обяд.

„Както много търговци на дребно, ние внимателно управляваме доставките на яйца поради настоящите предизвикателства в индустрията. Работим усилено с австралийски фермери и доставчици, за да се върнем към нормалното възможно най-скоро“.

Австралия се бори с огнища на няколко щама високопатогенна инфлуенца по птиците, които поразиха 11 птицеферми, повечето от които за яйца, в югоизточната част на страната от май.

Нито един от щамовете не е H5N1 - вариантът на птичия грип, разпространил сред популациите на птици и бозайници по света, заразявайки милиарди животни и малък брой хора.

По-малко от 10% от кокошките носачки в Австралия са засегнати, като властите твърдят, че успешно овладяват вируса, но няколко търговци на дребно са поставили ограничения в броя яйца, които клиентите могат да купуват.

"Имаше известно прекъсване на доставките на яйца, като рафтовете в някои магазини се изпразниха към края на деня", казва Роуън Макмонис, управляващ директор на индустриалната организация Australian Eggs.

„Потребителите могат да бъдат сигурни, че все още има над 20 милиона кокошки под грижите на стотици производители на яйца в цяла Австралия, които ще продължат да работят усилено, за да гарантират наличието им по рафтовете“.

Птичият грип се разпространява по отглежданите животни от диви птици. Инфекциите от 2024 г. са десетото огнище в Австралия от 1976 г. насам, всяко от които е овладяно и ликвидирано, посочват от правителството.