Два италиански гиганта в сферата на луксозните стоки плащат малка сума за производството на дамски чанти, които след това продават за хиляди долари, сочат документи, станали част от разследването на техни подизпълнители.

В последните месеци от прокуратурата в Милано разследват използването на доставчици от трети страни от страна на Dior, която е подразделение на LVMH.

От прокуратурата твърдят, че тези компании експлоатират работници, за да бълват чанти, чиято себестойност представлява много малка част от цената им в магазина.

Според документи, прегледани от властите, Dior плаща на доставчик 57 долара на брой за производството на чанти, чиято цена на дребно след това е около 2 780 долара, информира Reuters през миналия месец. Разходите не включват използваните суровини, като например кожа.

Съответното подразделение на Dior не е предприело "подходящите мерки, за да провери реалните условия на работа или техническите възможности на компаниите подизпълнители," се казва в документ на прокуратурата.

По време на разследвания през март и април правоприлагащите органи установяват, че служители нощували в производственото съоръжение, за да може чантите да се произвеждат денонощно, информира Reuters.

От агенцията също така анализирали данните за потреблението на електроенергия, които показали, че се работи през нощта и на празници, според Reuters.

Подизпълнителите били китайски компании, според прокуратурата. Повечето от служителите били от Китай. Двама били нелегални имигранти, а други седем работели без необходимата документация.

Разследването също така показва, че предпазните устройства на някои от машините били премахнати, за да може служителите да работят с тях по-бързо.

От LVMH не са отговорили на запитването на Business Insider за коментар. Съдебни документи показват, че Dior, която е подразделение на LVMH, е предоставила документ, в който набляга на направените подобрения във веригата си на доставки, информира Wall Street Journal.

Разследването достига и до подизпълнители на Giorgio Armani, като компанията за луксозни стоки е обвинена в това, че не контролира правилно своите доставчици.

От Armani са плащали на подизпълнителите си по 99 долара на чанта за продукти, които са се продавали на цени от над 1 900 долара в магазините, според документи, с които са се запознали от Reuters.

Съд в Милано е разпоредил подразделения на двете компании да бъдат поставени под съдебна администрация за срок от една година. Те ще имат право да развиват дейност в този период, информира Reuters по-рано през годината.

Редовна производствена практика

От прокуратурата казват, че на нарушението на трудовите правила е честа практика в индустрията, на която разчитат гигантите в сферата на луксозните стоки, за да генерират по-големи печалби. В съдебните документи се казва:

"Това не е нещо спорадично, което засяга единични партиди, а общ и консолидиран производствен метод".

Миналата година LVMH е имала 2 062 доставчици и подизпълнители и е направила 1 725 одита, според доклада й за екологична и социална отговорност за 2023 г.

Главният изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно е третият най-богат човек в света, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Неговата дъщеря Делфин е главен изпълнителен директор на Dior.