Представете си, че имате $400, които да похарчите за луксозна храна. Може да се поглезите с консерва първокласен хайвер, бутилка или две много хубаво вино или меню от няколко ястия във висок клас ресторант. Или можете да пръснете всичко за един ананас.

Ананасът Rubyglow е отглеждан заради отличителния си червен цвят и сладостта си. Той струва $395.99 в Melissa’s Produce – калифорнийска компания, продаваща специални плодове и зеленчуци. Отнема десетилетие и половина на Del Monte - търговец на едро, продаващ различни продукти, но специализиран в ананаси, да разработи червения плод.

Ограничена реколта е пусната за първи път на пазара в Китай в началото на тази година. Наскоро от Del Monte решават да проверят как ще се продава артикулът в Съединените щати и Melissa’s Produce започва да го предлага на астрономическата цена.

Моментът може да не е най-добрият за продажба на (много, много) скъпо парче плод в Америка. Не толкова отдавна растящите цени на храните бяха водещи новини, стресирайки потребителите и опъвайки бюджетите им. Все още изнервени от инфлацията и притеснени от безработицата, много американци харчат по-малко.

И все пак има интерес към първокласни плодове – достатъчно голям, за да убеди Del Monte да внесе Rubyglow, който се отглежда в Коста Рика, в Щатите.

„Потребителите са готови да платят за нещо специално“, казва Синди ван Рийсвик, експерт по пресни продукти в глобалния изследователски екип на Rabobank. Когато става въпрос за специализирани продукти, „винаги има малък пазар от ресторанти от по-висок клас, от кулинари или през определени онлайн канали“, допълва тя.

Американците се интересуват по-специално от нови сортове плодове през последните години, плащайки за ябълки Honeycrisp, грозде Cotton Candy, хибрида Sumo Citrus и вертикално отглеждани японски ягоди. Те са гладни за различни видове плодове и са готови да платят за вълнуващи нови възможности.

Но ананас за $400? Това е малко множко.

Възходът на първокласните плодове

Когато Honeycrisp е представен преди повече от 30 години, няма много опции за ябълки в супермаркета. Сортовете Red Delicious, Golden Delicious и в някои райони McIntosh бяха стандартна храна, припомня Джим Луби, професор в катедрата по градинарски науки в Университета на Минесота. Но това беше всичко.

Хората бяха гладни за повече и Honeycrisp отговаряше на апетита им - сладък, хрупкав и нов. „Стана популярен в Минесота сред нашите производители“, посочва Луби, който е част от екипа, разработил сорта.

„Нямаше толкова много продукция, така че цената беше висока. И въпреки това продължаваше да се продава.”

Маркетингът на нови продукти е скъпа работа. Изследователите трябва да размножават и кръстосват, да изчакат цикъла на отглеждане и да започнат отначало, ако плодът разочарова. Намирането на нещо, което е едновременно вкусно и достатъчно устойчиво, за да бъде търговски успешно, отнема време и много усърдна работа.

Тогава учените по растенията трябва да убедят производителите да направят инвестиция в недоказан плод, отделяйки ресурси, които биха могли да се използват за стари бестселъби.

Но Honeycrisp помога да се покаже, че рискът може да бъде оправдан. След успеха на ябълката разнообразието в секцията с продукти се увеличава.

През приблизително последното десетилетие наличността на глава от населението — добър показател за потреблението — на плодове с по-високи цени, като горски плодове, манго и авокадо, се е увеличила, според Rabobank, която черпи данни от щатското Министерство на земеделието. През това време наличността на по-евтини плодове, като ябълки и банани, по същество остана непроменена.

Някои специални плодове дори стават култови: гроздето Cotton Candy, наречено така заради сладостта си, се появи на сцената през 2011 г. и бързо стана популярно. Sumo Citrus - хибрид от портокали, помело и мандарини, експлодира на пазара едва през последните години.

В тези случаи потребителите са били готови да похарчат малко повече. Но тези продукти са евтини, в сравнение със специалните ягоди на Oishii, отглеждани на закрито във вертикална ферма с контролиран климат. Когато тези плодове за първи път станаха достъпни за обществеността през 2018 г., се продаваха по $50 за пакет от осем.

Oishii предлага повече от горски плодове: той продава луксозен артикул. Ягодите са опаковани в плоски кутии - по-скоро като ръчно изработени шоколадови трюфели. Предполага се, че всеки плод е перфектен.

„Дори при цена от 50 долара постоянно имахме хиляди хора в списъка с чакащи“, казва изпълнителният директор на Oishii Хироки Кога, цитиран от CNN.

50 долара за ягоди обаче не е устойчива цена. Днес - след допълнително финансиране и подобрена технология, продуктите на Oishii са по-лесно достъпни и много по-евтини. Можете да ги купите в масовите магазини за около $10-$14 опаковката.

Del Monte прави своя ход

Изследователите на Del Monte измислят различни видове ананаси, проектират патентовани плодове и често оптимизират вкуса от години. През 2020 г. компанията пусна свой собствен плод за подарък — ананасът Pinkglow, който има розова вътрешност и се предлага в специална кутия.

Идеята на Pinkglow не е да бъде основна част от списъка с хранителни стоки, казва Мелиса Макай, вицепрезидент по маркетинга за Северна Америка в Del Monte. „Това е подарък за домакиня, това е подарък за Деня на майката“, казва тя. Също така е идеален за Instagram и TikTok, където инфлуенсъри с голям брой последователи разрязват плода, възхищават се на цвета му и споделят отзивите си (най-честата присъда е „много сладък“).

Първоначално Pinkglow се продава за около $50. Днес можете да го купите онлайн за между $8 и $29 — относително изгодни цени, но все пак високи за ананас.

Ако можете да си го позволите, купуването на розов ананас е „позволено, защото инвестирате в нещо, което е добро за вас“, казва Мелани Заноза Бартелме, асоцииран директор на Mintel Food & Drink.

„Това е подобно на купуващите от Erewhon смути за почти 20 долара, създадено от знаменитост“, казва тя, имайки предвид магазина за хранителни стоки от висок клас в Лос Анджелис, известен с факта, че си сътрудничи със знаменитости за създаване на скъпи смутита (като Strawberry Glaze Skin Smoothie на Хейли Бийбър, което се продава на цена от $19).

Все пак, отбеляза тя, има „празно пространство между ананас от 16 долара и ананас от 400 долара“.

Струва ли си?

Компанията Melissa’s Produce, която продава всичко - от трюфели през мангостини до кумкуат, описва Rubyglow на уебсайта си като „рядък скъпоценен камък“ и „върхът на луксозните плодове“, добавяйки, че „за гастронома това е незабравим подарък“.

Представянето има ограничен успех. Melissa’s започва с 50 ананаса, според Робърт Шулер, директор Връзки с обществеността в компанията. Досега е продала около половината от този брой в рамките на един месец, включително на ресторанти в Лас Вегас и Южна Калифорния, които използват плодовете, за да аранжират витрините си. Той допълва:

„Това е много малка пазарна ниша. Не е за всеки.“

За да се опита да създаде повече шум около ананаса, компанията се свързва със кулинарни знаменитости, като шеф Бо Корли, който споделя рецепти и друго свързано с храна съдържание в своите социални канали.

Ананасът „беше абсолютно възхитителен“, казва Корли. „Има горчив послевкус, когато ядете твърде много ананас. Това липсва при Rubyglow.“ Но, казва той, не струва 400 долара. Корли смята, че хората го купуват не заради вкуса му, а заради неговия уау ефект.

„Мисля, че на Коледа и на Деня на благодарността тази година Rubyglow ще бъде централен елемент, особено в богаташките къщи“, казва той. С други думи, хората ще го купуват, просто за да покажат, че го имат.