Ако смятате ваканцията на гръцките острови за надценена, имате късмет – една по-малко известна алтернатива предлага същите магически сини води, приятелска селска атмосфера и прясна гръцка храна.

Гръцка или Егейска Македония - северният регион на страната, предлага по-голямо разнообразие от преживявания за любителите на историята и плажа, а пътешествениците могат да се насладят на древна история (равна на тази в Атина) и красиви брегови линии (подобни на тези на гръцките острови).

Районът разполага с едни от най-обширни участъци от зелени маслинови горички в света и най-духовните места в Гърция – всичко това в рамките на няколко километра едно от друго.

Северна Гърция също така е по-лесна и по-достъпна за самостоятелни почивки от останалите дестинации в страната. Можете да се придвижвате с кола или с обществен транспорт, да наемете бунгало на брега на морето, селска къща или да отседнете в къмпинг на плаж или в горист национален парк.

С по-мек климат, по-малко тълпи и страхотни цени (включително много безплатни атракции), не е изненада, че това е мястото, на което самите гърци предпочитат да прекарват летните си ваканции и дългите уикенди, посочва T+L.

Солун

Pixabay

Започнете пътуването си от Солун - втория по големина град и голям търговски възел в Гърция, разполагащ с летище и пристанище по протежение на Термейския залив на Егейско море.

Обявен за Град на гастрономията на ЮНЕСКО, Солун е мястото, на което някои от най-добрите гръцки готвачи експериментират с традиционни вкусове и модерни техники. Местните жители, известни като елини, ще ви кажат, че оттук произлиза гръцката кафе култура.

Често срещана гледка са приятели и семейства, които се задържат с часове в кафенетата на открито, обсъждайки всичко - от световната политика до служебните клюки на цигари и горчиво кафе.

Посетителите често пренебрегват модерния европейски икономически център, но той предлага много исторически обекти, качествени ресторанти, оживен нощен живот и изобилие от възможности за пазаруване на малка част от цените в други известни части на Гърция.

Пъстрият състав на града от работещи професионалисти и студенти осигурява атмосфера на улично парти без прекъсване. Обичайно явление са иначе тихи квартални улици и изоставени сгради, превърнати във временни места за музика на живо (без скъпите такси за покриване), които работят до след полунощ.

Лесно е да разгледате 2300-годишния град пеша, разкривайки слоеве от римска, византийска и османска история, особено около Ано Поли - горния град. Сред 15-те византийски паметника на ЮНЕСКО в района можете да посетите катакомбите в Баптистерия на Св. Йоан Кръстител близо до Света София от шести век, църквата Свети Деметриос от седми век, площад Аристотел, Археологическия музей, Византийския музей и музея на Бялата кула.

Вечерта се разходете по площад Аристотел и оживената крайбрежна улица, където сякаш се е събрал целия град, за да гледа улични представления и да се наслаждава на щастливи часове из оживените райони.

За вечеря има стотици традиционни гръцки, международни и дори вегански ресторанти по тесните улички на Стария град и квартал Лададика. Опитайте Frutti de Mare за морски дарове, Roots за веганско средиземноморско хапване и Oval Bistronomy за модерен гръцки прочит на кулинарията с изглед към кулата.

Вергина

На около 72 км западно от Солун се намира Вергина, където можете да видите един от най-добре запазените моменти в археологическата история.

Отвън тревистата могила може да не изглежда много впечатляващо, но щом слезете под земята, очите ви ще се приспособят към ярките златни предмети, съхранявани в тъмния и прохладен музей.

Тук можете да видите великолепната лъскава гробница на крал Филип II - баща на Александър Велики, починал през 336 г. пр.н.е.

В Музея на кралските гробници можете да видите сребърни и бронзови съдове, резбована слонова кост, златни доспехи, деликатни бижута, оръжия, щитове и други. Входните билети са на половин цена между ноември и март.

За да продължите по следите на Александър Велики, можете да посетите близкия музей в реставрираната част на кралския дворец на Македония, който по онова време е бил три пъти по-голям от Партенона.

Литохоро

Насочете се по-на юг към района на Пиерия - странно планинско бягство през уикенда извън големия град Солун. Много гърци, българи, сърби и албанци пътуват до района за приключения, чист въздух и тихо уединение.

Литохоро е очарователно традиционно село от 14-ти век в подножието на митичната планина Олимп, предлагащо невероятна гледка към морето и планините.

Разходете се из калдъръмените улици и ще намерите очарователни къщи в македонски стил, украсени с рози, маслинови и смокинови дървета, селски каменни параклиси и дузина туристически магазини, продаващи местно вино, мед, билки и традиционни сладкиши.

Романтична вечеря за двама, включваща бутилка гръцко вино в един от по-хубавите ресторанти – Hairi Green и Μεζέ Μεζέ – струва по-малко от 30 долара. Присъединете се към местните жители в една от многото таверни и узо барове, за да гледате мач и да завържете разговор.

Поемете по живописния 30-минутен маршрут от село Литохоро до Национален парк Олимп - първия национален парк в Гърция, създаден през 1938 г.

Ветровити пътища ще ви преведат през 11 000 акра алпийска растителност, включително дъб, черен бор, бук и бял бор, до манастир в сърцето на планината Олимп. Посетете открития манастир Св. Дионисий, разрушен по време на Втората световна война и направете кратък преход по река Енипеас до светите пещери.

Планината Олимп е свещено място за гърците и биосферен резерват на ЮНЕСКО заради разнообразието от флора и фауна. Можете да резервирате еднодневна обиколка с екскурзовод, планинско катерене или каньонинг. Ако предпочитате по-спокойно темпо, поемете по пътеката от селото, за да видите обширното дефиле и водопадите Енипеас.

Следобед поемете на юг от Литохоро до плажния град Плака, където можете да поплувате в блестящите сини води, да пийнете и хапнете вкусно в стар тунел с влак, превърнат в Galleria Café, или да се насладите на панорамни гледки от замъка Платамон.

Полуостров Ситония

Pixabay

Насочете се на изток от Солун към трите ръкава на полуостров Халкиди. Всеки носи различно настроение, фокусирано върху туризъм, плажове и религия.

Средният - и най-големият полуостров в Северна Гърция - е Ситония, който прилича на гръцките острови, но без варосаните къщи. Вместо това ще намерите червени теракотени покриви, тихи селца и обширни хълмове, пълни с маслинови дървета.

Гръцките летовници предпочитат да се разпръсват около спокойните села с по-мек климат, осеяни с около 100 плажа със Син флаг. Във Вурвуру тийнейджъри и семейства наемат малки лодки и пренасят целодневния купон в кристално чистата вода.

Докато правите панорамна обиколка по крайбрежието, спрете в древни селища, места за дегустация на маслини и крайбрежни кафенета. Отделете време за Никити, Неос Мармарас, древните руини на замъка Торони и плажа Агиос Николаос.

Изкачете се до върха на планината Итамос за кафе и панорамна гледка към полуострова. Ситония е осеяна с достъпни гръцки ресторанти, където можете да пиете ципуро и да ядете прясно уловени морски дарове с крака, заровени в пясъка.

Задоволяващ вкуса на всички типове пътешественици, полуостров Ситония предлага настаняване за едва 50 долара на вечер, вариращо от къмпинги и апартаменти до вили на брега на морето и луксозни курорти.

Атон

Getty Images

Атон е третият полуостров на Халкидики, известен още като „Ватикана на Гърция“. В момента на него има 12 напълно автономни 1000-годишни византийски манастира.

Докато светата планина се вижда от много места в гръцка Македония, тя не е лесно достъпна. Мъжете поклонници трябва да кандидатстват за ограничен брой разрешителни, за да влязат в свещения регион на Атон, докато жените нямат право на това.

От водата всеки може да се наслади на девствената природна красота и величието на архитектурата на манастирите. От село Урануполи се впуснете в тричасов круиз с Athos Sea Cruises, за да разгледате полуострова по вода.