Основателят Patagonia Ивон Шуинар, неговата съпруга и двете им деца се отказват от собствеността си върху компанията за спортни облекла, която той основава преди около 50 години.

Всички печалби от компанията ще отиват за проекти и организации, които ще защитават дивата природа и биоразнообразието и ще се борят с климатичната криза.

Компанията е оценявана на около 3 млрд. долара, според New York Times.

В писмо за своето решение, публикувано на уебсайта на Patagonia, Шуинар пише за “преосмисляне на капитализма” и че “всеки долар, който не се реинвестира отново в Patagonia, ще бъде разпределян като дивидент за защита на планетата.”

Компанията вече ще бъде собственост на тръст и група организации с нестопанска цел, които носят имената Patagonia Purpose Trust и Holdfast Collective, респективно, пише CNBC.

Patagonia Purpose Trust ще получи всички акции с право на глас, които са 2% от всички книжа и ще ги използва, за да създаде “по-постоянна правна структура, която да съхранява целта и ценностите на Patagonia.” Той ще се контролира от членове на семейството и близки съветници.

Holdfast Collective пък ще притежава всички акции без право на глас на Patagonia, които са 98%.

Patagonia очаква да генерира и дарява около 100 млн. долара годишно, в зависимост от състоянието на бизнеса. Компанията в момента предлага ново и употребявано облекло, планинска екипировка, екипировка за риболов и катерене, както и храни и напитки от устойчиви източници.

Райън Гелърт ще продължи да заема длъжността главен изпълнителен директор на Patagonia, а семейство Шуинар ще остане в борда на директорите. След като информира служителите си за своите намерения, компанията обнови и уебсайта си, на който вече се казва “Земята вече е единственият ни акционер.”