Гръцки ресторант на плажа отново влезе в новините, след като шокирани летовници платиха за две напитки 815 евро, или 876 долара.

Плажният бар DK Oyster, разположен на ивицата Platis Gialos на Миконос, се описва като „модерна сага за хедонизъм и удоволствия“, но с настъпването на лятото обикновено ресторантът се сблъсква с обвинения за сериозно завишени цени.

Те пък водят до оставянето на стотици лоши отзиви, съветващи нищо неподозиращите туристи да „стоят настрана“ от заведението.

В Tripadvisor посетител на име Lori E пише:

„Пълна измама! Уверете се, че сте получили касова бележка, преди да си тръгнете. Проверете и извлечението от банковата си карта, защото те написват сметките“.

Тя е подмамена да си поръча напитки в нашумялото заведение с обещанието за безплатни шезлонги.

„Поръчах две напитки, които след това видяхме, че струват по 51 евро всяка. И това не е всичко. Върнахме се в Щатите и открихме, че са ни таксували общо 876 долара. За две питиета”, се казва още в ревюто.

Туристите сега се опитват да оспорят плащането пред компанията-издател на кредитната карта, след като не са получили хартиено копие от разписката за плащане.

Докато високите цени не са незаконни в Гърция, разпоредбите на ЕС изискват ресторантите да обявяват цената на продуктите си, преди да поискат плащане.

Мениджърът на DK Oyster Димитриос Каламарас често защитава скандалните цени чрез отговори в Tripadvisor.

В отговор на коментара на Lori E, от DK Oyster посочват:

„Нашите шезлонги се предлагат с минимална консумация, така че насърчаваме всички посетители да проверяват менютата, преди да направят своите поръчки. Бих искал да отбележа, че нашите менюта са изложени на черни дъски близо до входа, показващи цените на храните и напитките, за да бъдат нашите гости информирани.”

Обвиненията в измама не са нови

Ресторантът на Миконос не се сблъсква за първи път с обвинения в измама. Tripadvisor предприе рядката стъпка да добави „предупреждение за безопасност“ към страницата за преглед на мястото през февруари 2023 г.

През 2019 г. американски турист, шокиран, след като му е представена сметка от €836 за калмари и бира, нарече заведението „измама“, предупреждавайки пътуващите да го избягват на всяка цена.

Три години по-късно майка и дъщеря заведоха съдебни дела срещу скъпия гръцки плажен бар, след като им таксуваха повече от 500 британски лири за два коктейла мохито и чиния раци.

Бренда Мултън и адвокатът на 19-годишната й дъщеря Кайлеа - Маризана Кикири, посочват, че да станали обект на заплахи и  несправедливо отношение от ресторанта, когато отказали да платят сметката.

Барът отново беше обект на критики през август 2023 г., когато сметка от €700 за четири напитки и морски дарове накара група италиански туристи да нарекат персонала му „крадци“.