Лондонският музей на дизайна открива специална изложба по случай 65-ата годишнина на емблематичната кукла Барби. Експозицията представя 250 предмета от света на Барби, включително 180 кукли, обхващащи седем десетилетия, съобщава Euronews.

След експонатите присъстват още Кен и някои от приятелите на Барби. Кураторът на изложбата Даниел Том обяснява:

"От гледна точка на Музея на дизайна, това, което наистина искахме да направим, е да погледнем Барби през дизайнерския обектив. Много хора не знаят как и защо са се появили тези кукли и защо изглеждат по начина, по който изглеждат. Тези неща не са проектирани изолирано. Те се свързват с популярната култура и ние наистина искахме да проучим това".

Какво може да се види на изложбата на Барби?

Ким Кълмоун, старши вицепрезидент по дизайна на Mattel (компанията, която създава куклата), обяснява защо Барби се радва на възраждане през последните няколко години.

"Тя винаги е била част от културата, но сега все повече хора осъзнават дълбочината и "еластичността" на марка, като Барби. Тя е много повече от обикновена кукла“. 

Ключовите елементи на изложбата включват оригинална кукла Барби от 1959 г. в бански костюм на черно и бяло райе, прототип на говореща Барби от 1968 г. от архивите на Mattel, Peaches 'N Cream Barbie от 1980 г., а също и астронавт Барби, направена по подобие на първата жена капитан на Международната космическа станция Саманта Кристофорети. 

През април 2022 г. Кристофорети заведе своята Барби на 170-дневна мисия на Международната космическа станция и куклата никога досега не е била показвана публично.

Посетителите ще могат също така да видят „момичето сърфист“ Сънсет Малибу Барби от 1971 г., новаторската Барби от 1985 г., която е проектирана да отразява революцията на работното място за жените през 80-те години на миналия век, както и дългокосата Барби от 1992 г. - най-добре продаваната Барби на всички времена.

Има изложени примери и за първите черни, латиноамерикански и азиатски кукли, които носят името Барби, както и първата Барби със синдром на Даун, първата, която използва инвалидна количка, и първата, проектирана с по-пълна форма на тялото.

Изложбата се подготвя от пет години, но филмът „Барби“ от 2023 г., режисиран от Грета Геруиг с Марго Роби в главната роля, също присъства в една от залите на изложбата. "Това, което представихме в резултат на филма, бяха редица предмети, костюми и реквизити от него", казват организаторите. 

 Изложбата по случай 65-годишнината на Барби ще може да се види в Музея на дизайна в Лондон до 23 февруари 2025 г.