Два кремъчни пистолета Gossard - някога собственост на френския император Наполеон Бонапарт, бяха продадени на търг за 1.69 милиона евро (1.83 милиона долара).

Оръжията са пласирани на търг на френската аукционна къща Osenat във Фонтенбло, близо до Париж, в неделя. Първоначално те бяха оценени на между 1.2 млн. - 1.5 млн. евро (1.3 млн. – 1.63 млн. долара), съобщава CNN.

Според аукционера, те са били дадени на приятеля на Наполеон и негов оръженосец Арман дьо Коленкур, точно след като императорът се е опитал да се самоубие през април 1814 г.

До тази дата Наполеон е водил поредица от битки срещу коалиция от европейски държави, създадена в отговор на неговото нахлуване в Русия. Въпреки че императорът печели редица от тези битки, Париж пада в ръцете на съюзническата коалиция на 31 март 1814 г.

В дните преди опита за самоубийство Коленкур разказва, че Наполеон е говорил за това как ще се самоубие в продължение на дни. Императорът „често преглеждал пистолетите си, изваждайки куршуми от своя несесер“.

В крайна сметка, Наполеон опитал да се самоубие с отрова след подписването на Договора от Фонтенбло. Той оцелява при опита, абдикира и е заточен на Елба - остров край италианския бряг.

Оръжията се продават в кутия от орехово дърво Burr с инкрустация от абанос. Капакът на кутията е обшит със зелено кадифе с бродирана буква N, която е оградена с бродирани цветя. Кутията и двата пистолета носят знака на Наполеон.

От аукционата къща посочват пред CNN, че пистолетите са били обявени за национално съкровище от френското правителство седмица преди да бъдат продадени, което означава, че не могат да напускат Франция.

„Този ​​чифт пистолети представлява падането, краят, абдикацията“ на френския император, според аукционера Жан-Пиер Осена. „Наполеон падна от върха на властта. С този чифт пистолети той смяташе да се самоубие. Те представляват края, образа на падението.“

Миналия ноември Osenat продаде една от известните черни шапки на Наполеон за рекордните 1.93 млн. евро (2.1 милиона долара).