Роджър Федерер, който е считан за един от най-добрите играчи в историята на тениса, обяви, че спира с професионалния спорт. В кариерата си той има спечелени 20 титли от турнирите от големия шлем и доминираше най-вече в периода 2003 – 2007 г., когато спечели 10 от тях, в това число пет пъти Уимбълдън.

Неговите най-сериозни противници - Рафаел Надал и Новак Джокович, наскоро го изпревариха по брой титли от турнирите от Големия шлем с 22 и 21, респективно, но има една сфера, в която Федерер е пред тях – приходи.

Тенисистът е заработил над 1 млрд. долара по време на своята кариера — 130.6 млн. долара на корта и над 870 млн. долара извън него. Той е един от едва шестимата спортисти в историята, заработили по над 1 млрд. долара.

“Аз съм на 41 години, изиграл съм над 1 500 мача за 24 години, а тенисът се отнесе към мен по-щедро, отколкото някога съм мечтал,” заяви Федерер при оттеглянето си.

Как Федерер успя да заработи много повече пари от всеки друг, който е играл тенис?

Неговият успех извън корта е естествено продължение на неговите умения на него. Маркетинг експерти обаче казват, че има нещо повече. Освен факта, че е страхотен тенисист, Федерер също така се държи по определен начин, който го прави още по-привлекателен за марките.

“Роджър си остава джентълмен завинаги,” казва пред MarketWatch Майк Фейхи, който оглавява базирана в Бостън маркетингова компания и е дългогодишен фен на Федерер. “Той няма нервни изблици на корта. Не удря децата, които подават топките. Не обижда съдиите. Той излъчва класа отвсякъде.”

Анджелин Клоуз Шайнбаум, преподавател по спортен маркетинг в университета Клемсън, подкрепя това мнение. Тя твърди, че Федерер получава високи оценки във всички водещи маркетингови категории, като надеждност, опит, достоверност и привлекателност.

“Той е мечтата на спортните маркетолози,” казва Шайнбаум, която си спомня, че при единствената си среща с него го помолила за автограф на дамската й чанта. “Той се подписа с маркер Sharpie и каза: ‘Съжалявам, че съсипах чантата ви!’ Тя си помислила, че “това или е най-скромният човек в спорта, или пък е просто забавен и остроумен.’”

През последните близо две десетилетия над 10 марки откриват рекламно лице във Федерер, който е от Швейцария. Най-популярните сред тях са Nike, Rolex, Mercedes-Benz и Wilson Sporting Goods.

Федерер има 20-годишен рекламен договор с Nike за спортни обувки и облекло, от който е заработва по 10 млн. долара на година. Той прекратява това партньорство през 2018 г. и подписва 10-годишен договор на стойност 300 млн. долара с Uniqlo. Малко след това той купува 3-процентен дял в швейцарската компания On Running. Тя излиза на борсата след инвестицията на Федерер, а той проектира тенис обувки за марката.

Повратният момент, от маркетингова гледна точка, за Федерер настъпва преди около 10 години. Той поема по-голям контрол над кариерата си, когато напуска спортната агенция IMG през 2012 г. и създава TEAM8 с дългогодишния си агент Тони Годсик, а приходите му скачат. 

Друга причина за огромните приходи на Федерер по време на неговата кариера е фактът, че спортното му дълголетие привлича рекламодателите, казва Роб Фаринела, основател и главен изпълнителен директор на рекламната агенция Blue Sky Agency. 

“Той е не само един от най-добрите спортисти, които светът някога е виждал, но неговата кариера обхваща няколко поколения от хора,” според Фаринела. “Това увеличи значително ефекта от цялостната му привлекателност и разпознаваемост.”