Австралийски музей съобщи, че картините на Пикасо, висящи в женската му тоалетна, са копия, създадени от един от собствените му куратори.

Американският куратор и художник Кирша Каечеле, която е омъжена за собственика на Музея за старо и ново изкуство в Тасмания (MONA), призна в блог публикация, че е създала три фалшиви картини Пикасо, които преди това са били окачени в „Дамския салон“ на музея.

Така нареченият Ladies Lounge за първи път нашумя през 2020 г. като пространство само за жени, показващо „оригинални картини Пикасо“, някога собственост на прабабата на Каечеле. Миналия месец, в отговор на оплакване на посетител от мъжки пол, че му е забранен достъп до инсталацията, картините бяха преместени в женската тоалетна.

В публикацията си в блога, озаглавена „Изкуството не е истина“, Каечеле казва, че рисувала произведенията тайно (с помощта на племенницата на маникюристката си) и твърди, че дори персоналът на музея не е знаел, че са копия.

Кураторът казва, че решила да фалшифицира картините - след като се е пошегувала с идеята на излизане с приятел, защото искала да съответстват на цветовата схема на пространството и зелените копринени завеси.

„Знаех за редица картини на Пикасо, които можех да взема назаем от приятели, но нито една от тях не беше зелена, а исках салонът да е монохромен. Освен това имах време да работя, да не говорим за цената на застраховката на Пикасо, която е прекомерна“, пише тя.

Обвиненията в женомразство, отправени срещу испанския художник и скулптор след смъртта му през 1973 г., са в центъра на концепцията на инсталацията на музея. „Хареса ми, че женомразец доминира по стените на Ladies Lounge“, признава Каечеле.

Тя разкрива и че други произведения, изложени в салона, не са оригинални. Колекция от копия от Нова Гвинея, представени като антики, всъщност са чисто нови. Килим, представен като принадлежал някога на кралица Мария от Дания, също е модерно творение, направено от „нисък клас полиестер“.

Защо?

Обяснявайки идеята зад Ladies Lounge, Каечеле обяснява, че искала да „ възможно най-пищно и разкошно“. Включването на „най-доброто“ изкуство в света помага мъжете да се „чувстват възможно най-изолирани“, добавя тя.

Ladies Lounge, драпирана в зелено кадифе стая, украсена със златни детайли, отвори „за всички и всички дами“ през декември 2020 г. Инсталацията твърди, че жените ще бъдат „заобиколени от безценни произведения на изкуството, включително няколко, демонстриращи гения на Пикасо, ”, докато се обслужват от мъже икономи.

„Напълних салона с „безценни“ предмети, рамкирайки всеки – физически (в злато) и метафорично (със съмнителни истории, съсредоточени около измислена жена, версия на мен самата). Истории, достъпни само за онези отвътре (жени), всяка по-абсурдна от предишната“, според Каечеле.

Тя добавя, че „всяка от тези истории има за цел да повдигне въпроси относно пола, свободата, структурите на властта, автентичността и стойността“. „Всички тези илюзии изградиха фантазията за онези, за които е достъпно изживяването в салона, и по-важно - за тези, които са изключени от него.“

По-рано тази година MONA беше принудена да допусне мъже до изложбата, след като трибунал постанови, че тя е „дискриминационна“. Този ход дойде след жалба на посетителя Джейсън Лау, на когото беше забранено да влиза в Ladies Lounge през април 2023 г. Лау, платил таксата за вход от 35 австралийски долара ($23), каза, че е жертва на полова дискриминация.

Каечеле  посочи пред трибунала, че отказът мъже да влизат в мистериозната стая наистина е част от изкуството - давайки им вкус на дискриминацията и изключването, които много жени са преживели през историята. Впоследствие тя намери вратичка, поставяйки картините в женската тоалетна.