Глобалната търговия с криптовалути тепърва започва да расте. Проучване на CoinWire, цитирано от Coin Telegraph, прогнозира, че обемът на трансакциите в индустрията ще надхвърли 108 трилиона долара до края на 2024 г.

Съединените щати водят с най-високия прогнозиран обем на криптотърговия за годината, надхвърлящ 2 трилиона долара. Европа обаче е лидер по обща стойност на глобалните транзакции с криптовалута, като представлява 37.32% от общия им обем.

Европа е един от най-активните региони в света, когато става въпрос за определяне на новите регулации в криптоиндустрията. Разпоредбите имат за цел да предоставят на търговците, борсите и потребителите ясни насоки за механизмите на пазара.

Директивата на Европейския съюз за пазарите на криптоактиви (MiCA) влезе частично в сила на 30 юни, като се фокусира върху стабилните монети (т. нар. stablecoins), чиято стойност е фиксирана за други финансови активи, включително конвенционални валути. През декември трябва да влязат в сила и допълнителни разпоредби за доставчиците на услуги за криптоактиви.

Тази законодателна рамка, която се разработва от 2020 г., е първият набор от единните пазарни правила в ЕС за криптоактивите.

Проучването очаква обемът на търговия с криптовалута в Европа да достигне 40.5 трилиона долара през 2024 г., което би било 2.7-кратно увеличение оспрямо 2022 г. Азия се нарежда на второ място с 36.17% от световната стойност на транзакциите с криптовалута.

Платформата Binance доминира в над 100 страни на пазара на криптоборсите с обем на търговия от 2.77 трилиона долара. Това я прави най-широко използваната борса в света. 

След Binance са OKX и Cex.io, с присъствие съответно в 93 и 92 държави и обеми на търговия от 759 милиарда долара и 1.83 милиарда долара. Coinbase и Bybit работят съответно в 90 и 87 държави, а обемите им на търговия са 662 милиарда долара и 1.14 трилиона долара.