Криптоиндустрията в Европейския съюз  се подготвя за значителна трансформация от началото на юли, когато влиза в сила първият набор от нови разпоредби съгласно Регламента за пазарите на криптоактиви (MiCA).

Очаква се внедряването на MiCA да става постепенно, като първите разпоредби ще бъдат относно т. нар. стабилните монети, или стейбълкойни (stablecoins), които влизат в сила на 30 юни. През декември тази година ще бъдат въведени и разпоредби, засягащи доставчиците на услуги за крипто активи.

Това законодателство е първото на Стария континент, което въвежда единни пазарни правила за криптоактиви в рамките на ЕС. Подготовката му започна още през септември 2020 г.

През април 2023 г. Европейският парламент одобри законите за MiCA с цел да се създаде нова регулаторна среда в криптопространството. Стъпката отбеляза и нарастващото му значение като индустрия във финансовия сектор на Европа.

На 9 юни 2023 г. MiCA беше официално публикувана в Официален вестник на Европейския съюз, а сега, година по-късно, влиза в сила и първият набор от разпоредби. 

Но какво означава това за компаниите в сферата на криптовалутите, за държавите-членки на ЕС и за потребителите? Coin Telegraph обобщава най-важните последици от въвиждането на първите правила на MiCA.

Какви ще са краткосрочните ефекти?

Обикновено държавното регулиране, поне до известна степен, винаги включва допълнителна бюрокрация в дадена индустрия, но то носи със себе си и по-високо ниво на легитимност. Това е особено валидно за криптоиндустрията, която в миналото беше известна със своята нестабилност и спекулативен характер.

Рейнис Знотинш, изпълнителен директор на Латвийската блокчейн асоциация, коментира пред Cointelegraph, че един от първите ефекти, които ще видим след въвеждането на MiCA, ще бъде „психологически“.

"Вече няма спекулации относно легитимността на криптобизнеса в ЕС. Преди винаги се чуваха съмнения дали той е законен и легитимен и дали криптобизнесът има бъдеще в силно регулирана среда, каквато е ЕС. Тези съмнения започнаха да изчезват, откакто Европейският парламент на най-високо ниво каза, че бизнесът, свързан с крипто, е легитимен и че има определена правна рамка, в която компаниите ще трябва да работят".

Йон Егилсон, бивш председател на надзорния съвет на Исландската централна банка и съосновател на Monerium, смята, че MiCA дава регулаторна яснота, но също така ще доведе до известни „смущения" на пазара.

„EMT (токените за електронни пари) вече трябва да са съвместими и това се отнася също и за CASP (доставчиците на услуги за криптоактивите), като борси и портфейли, които технически ще трябва да премахнат несъвместимите с MiCA стейбълкойни веднага след 30 юни”. 

Довиждане, стейбълкойни

Криптоборсите ще бъдат принудени да премахнат несъответстващите на новите изисквания стабилни монети или да ограничат услугите за потребителите, базирани в ЕС и Европейското икономическо пространство (ЕИП). Много от криптоборсите, работещи в рамките на Общността, вече започнаха този процес.

Стейбълкойните са криптоактиви, обвързан с други финансови инструменти, като например конвенционални валути или благородни метали. Стейбълкойните са проектирани да поддържат относително стабилна цена, така че потребителите да могат да избегнат част от рисковете и волатилността, присъщи на криптопазарите.

Uphold, Binance, Kraken и OKX започнаха да премахват някои стейбълкойни, като Tether. Bitstamp планира да премахне Euro Tether (EURT) от платформата си.

Егилсон казва, че е възможно тези несъответстващи емитенти на стабилни монети потенциално да напуснат пазара на ЕС изцяло и да преминат към обезпечени с евро стабилни монети, тъй като търсенето на европейските пазари за такива продукти се повишава.

Лаура Чапут, ръководител на регулаторното съответствие в Keyrock, споделя това мнение:

„Въпреки тези ограничения, има възможност пазарът на стейбълкойни действително да нарасне, тъй като доверието на инвеститорите на дребно се увеличава в резултат на по-високата регулаторна защита". 

Освен това, на 13 юни Европейският банков орган (EBA) публикува няколко доклада относно регулаторните технически стандарти (RTS), свързани с разпоредмите на MiCA. Тези доклади очертават стандарти, които ще влязат в сила на 30 юни.

В краткосрочен план е вероятно регулаторите да отделят време за изясняване на някои от новоиздадените регулаторни въпроси, тъй като окончателните версии на някои от по-важните компоненти на регламента, включително правилата за защита, са съвсем нови.

Вероятно, за да се отговори на новите изисквания, Европейската комисия ще предостави преходен период, който вероятно ще продължи няколко месеца и дори до края на годината, смятат експертите. 

Какво ще се промени за бизнеса? 

Основното предизвикателство за криптокомпаниите в рамките на ЕС ще бъде да се информират навреме относно регулациите и всички актуални промени. 

Йон Егилсон подчертава, че фокусът трябва да бъде върху осигуряването на необходимото разрешение. Това включва спазване на стриктни организационни, управленски и капиталови изисквания, като например поддържане на адекватни и висококачествени финансови резерви.

"Емитентите на стейбълкойни, които досега са били упълномощени и лицензирани като институции за електронни пари (EMI), ще бъдат изправени пред някои нови изисквания, но не и фундаментална промяна за техните операции. Онези, които вече са упълномощени като институции за електронни пари, трябва да преразгледат някои от своите операции и процедури за защита, но това не би трябвало да е нищо особено".

По думите му, в средносрочен план има вероятност от повишена конкуренция, тъй като регулациите създават правна яснота и дават възможност на по-големите институционални играчи да навлязат на пазара.

Какво да очакват потребителите?

С наближаването на 30 юни потребителите и търговците на криптовалути в ЕС също се притесняват за предстоящите промени. Лаура Чапут прогнозира, че те трябва да се подготвят за променящата се екосистема, с по-малък достъп до определени активи, но при по-голяма прозрачност.

"Потребителите ще се възползват от засилени мерки за защита, като гарантирани права за обратно изкупуване за притежателите на EMT. Засиленият регулаторен надзор има за цел да осигури по-безопасна среда за инвеститорите“.

Тя също така отбелязва, че е възможно някои потребители да се изкушат да търгуват на борси извън ЕС за достъп до по-широка гама от токени, но това потенциално би ги изложило на по-малко регулирана среда с по-малко защити.

Егилсон се надява, че в дългосрочен план потребителите ще се възползват от подобрените защити и по-подробната информация за криптоактивите, с които работят.

Въпреки че може да има някои първоначални неудобства и по-високи бариери за новите участници, крайният резултат ще е по-безопасна и по-надеждна за потребителите на криптовалутите в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, смятат още експертите, цитирани от Coin Telegraph.