Климатичната криза удължава продължителността на всяко денонощие, тъй като масовото топене на полярния лед променя планетата, сочи нов анализ.

Този феномен е поразяваща демонстрация на начина, по който действията на човечеството трансформират Земята, съперничейки си с естествени процеси, които съществуват от милиарди години, казват учени.

Промяната в продължителността на денонощието е от порядъка на милисекунди, но това е достатъчно за потенциални смущения в интернет трафика, финансовите трансакции и GPS навигацията, които разчитат на точно време.

Продължителността на деня на планетата ни непрекъснато се увеличава поради гравитационното съпротивление на Луната върху океаните и земята.

Топенето на ледените покривки на Гренландия и Антарктида, вследствие на причиненото от човека глобално затопляне, преразпределя водата, която се съхранява на големи височини, в световните океани, което води до наличието на повече от нея в моретата, които са по-близо до екватора. Това прави Земята по-сплескана, или „по-дебела“, което пък забавя въртенето й и удължава денонощието още повече.

Въздействието на човечеството върху планетата беше демонстрирано наскоро и от проучване, което показва, че преразпределението на водата е довело до изместване на оста на въртене на Земята. Друг доклад пък показва, че въглеродните емисии на човечеството са довели до свиване на стратосферата.

“Можем да видим нашето въздействие върху цялата земна система, не само на местно ниво, като увеличението на температурите, а наистина фундаментално, променяйки начина, по който планетата се движи в космоса и се върти,” казва професор Бенедикт Соджа от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих.

“Вследствие на нашите въглеродни емисии, ние сме причинили това в рамките само на 100 или 200 години. В същото време, процесите на управление преди това са протичали в продължение на милиони години и това е поразително.”

Отчитането на времето от страна на хората се основава на атомни часовници, които са изключително точни. Въпреки това, точната продължителност на денонощието, или едно завъртане на Земята около оста ѝ, варира поради лунните приливи, климатичното въздействие и някои други фактори, като например бавното възстановяване на земната кора след отдръпването на ледените покривки, сформирани при последната ледникова епоха.

Тези разлики трябва да бъдат отчитани, казва Соджа:

“Всички центрове за данни, които стоят зад интернет, комуникациите и финансовите трансакции, са базирани на точно време. Ние също така имаме нужда от точно познаване на времето за навигация и най-вече за сателити и космически кораби.”

В изследването, публикувано в Сборника на Националната академия на науките на САЩ, са използвани наблюдения и компютърни възстановки, за да се оцени въздействието от топящите се ледове над продължителността на денонощието.

Темпът на забавяне варира между 0.3 и 1.0 милисекунди на век в периода 1900 – 2000 г. От 2000 г. обаче, с ускоряването на топенето, темпът на промяна също се ускорява до 1.3 милисекунди на век.

“Днешните темпове вероятно са по-високи, в сравнение с когато и да било в последните няколко хиляди години,” казват изследователите.

“Очаква се ускоряването на удължението на денонощието да остане на ниво от приблизително 1.0 милисекунда на век в следващите няколко десетилетия, дори и ако емисиите на парникови газове бъдат сериозно ограничени.”

Ако емисиите не бъдат намалени, забавящият се темп на въртене ще доведе до ускоряване на удължението на денонощието до 2.6 милисекунди на век до 2100 г., изпреварвайки лунните приливи - като фактора с най-голям принос за дългосрочните колебания в продължителността на денонощията, казват те.

Според доктор Сантяго Белда от Университета на Аликанте, който не е част от изследователския екип:

“Това изследване представлява страхотен напредък, защото потвърждава, че притеснителната загуба на лед в Гренландия и Антарктида оказва пряко въздействие върху продължителността на денонощието и удължава дните. Това колебание в продължителността на денонощието има критични последици не само за начина, по който измерваме времето, но също така за GPS технологията и други технологии, които управляват съвременния ни живот”.