Най-богатият човек в Африка Алико Данготе шокира много нигерийци, като заяви, че не притежава жилище извън родината си. Той посочи, че разполага с две къщи – в родния му град Кано и в Лагос, а когато посещава столицата Абуджа, ползва апартамент под наем.

През януари списание Forbes го обяви за най-богатия човек в Африка за 13-а поредна година, въпреки икономическите затруднения в страната.

Неговото състояние е нараснало с 400 млн. долара през последната година - до 13.9 млрд. долара, обявиха тогава от Forbes. Към днешна дата състоянието на Данготе възлиза на 13.1 млрд. долара, според изданието.

66-годишният бизнесмен натрупва богатство от производство на цимент и захар, а миналата година отвори петролна рафинерия в икономическия център на Нигерия - Лагос.

Индустриалецът направи разкритието относно своите имоти по време на разговор с журналисти в Dangote Petroleum Refinery.

Неговото изказване изненада мнозина в страна, в която богатият елит е известен с охолния си начин на живот. Много заможни нигерийци притежават къщи в Лондон, Дубай и Атланта.

Думите на Данготе предизвикаха множество реакции в социалните медии, като някои от потребителите посочват, че това е мъдро решение, тъй като излиза по-евтино човек да плаща наем, отколкото да си купи къща.

За Данготе причинате е, че просто иска да види как Нигерия израства.

“Причината, поради която не притежавам дом в Лондон или Америка, е, че исках да се фокусирам върху индустриализацията в страната. Аз съм много запален по мечтата за Нигерия и освен къщата ми в Лагос, имам още една в родния ми щат Кано, както и жилище под наем в Абуджа. Ако имах къщи навсякъде по света, нямаше да мога да се концентрирам върху това да изградя нещо за моя народ.”

Известно е, че Данготе притежава голяма резиденция на популярния Бананов остров в Лагос, където много други известни нигерийци също разполагат с имения. Къщата в родния му щат Кано е скромна и е използвана за приемането на гости след смъртта на брат му Сани Данготе през 2021 г.