Нигерийска компания, ръководена от най-богатия човек в Африка, откри петролна рафинерия, чието изграждане възлиза на 20 млрд. долара.

Рафинерията на Dangote Group, контролирана от Алико Данготе, се очаква да разреши проблемите на Нигерия, тъй като страната харчи милиарди долари годишно, за да внася горива, информира CNN.

Огромният комплекс се очаква да произвежда до 53 млн. литра бензин дневно, както и 4 млн. литра дизел, и 2 млн. литра авиационно гориво. Той разполага с електроцентрала с мощност 435 мегавата, дълбоководно пристанище и инсталация за производство на торове.

Откриването на рафинерията може да превърне Нигерия от вносител в износител на горива, които да се продават в останалите африкански държави.

През миналата година страната похарчи 23.3 млрд. долара за внос на горива. Дневното й потребление в момента е около 33 млн. литра бензин, пише Reuters.

Около 50% от средствата, вложени в рафинерията, са инвестирани от Dangote Group, а останалите са дългово и банково финансиране.

Рафинерията има нужда от постоянни доставки на суров петрол, който обаче в Нигерия намалява поради няколко причини – кражби, вандализъм по тръбопроводите и недостатъчни инвестиции.

Това доведе до спад на производството в страната до под 1 млн. барела суров петрол дневно, което е по-малко и от това на Ангола.

Държавната петролна компания NNPC, която има дял от 20% в рафинерията, има договорка да доставя по 300 хил. барела петрол дневно.

Тя вече е подписала договори за внос на петрол и с големи петролни компании, като Shell, Eni и Exxon Mobil.