Списъкът с дестинации, на които им е писнало от прекомерния туризъм, изглежда нараства всеки ден:

  • Барселона: туристите биват ругани и пръскани с вода;
  • Палма: графити по стените гласят „туризъм = тероризъм“;
  • Амстердам: британците, празнуващи ергенски и момински партита, не са добре дошли;
  • Венеция: туристическа „такса задръстване“, налагана в най-натоварените дни на пролетта и лятото;
  • Дубровник: ограничаване на броя на круизните кораби и времето за посещения на Стария град.

Дори далечният Джуно - столицата на Аляска, скоро ще проведе гласуване дали да въведе „събота без кораби“, за да намали въздействието на круизните пътешественици.

И все пак по-голямата част от дестинациите отчаяно се нуждаят от повече туристи, а не от по-малко. Входящият туризъм е важен приток на средства за всяка нация, курорт, област или град. Посетителите носят силно желани социални и икономически ползи.

Те насърчават предприемачеството, създават работни места и инфраструктура до ниво, което не може да бъде поддържано само от населението. „Меките“ ползи включват гордост в общността и подобряване на разбирателството между хората.

Повечето места биха се радвали да се сблъскат с „проблема“ с прекомерния туризъм. Те споделят едни и същи предизвикателства. Как да:

  • Привлечете повече туристи, за предпочитане с потенциал за високи разходи;
  • Примамвате хора в ненатоварените периоди, като удължавате сезона;
  • Убедите посетителите да останат по-дълго.

Някои се стараят повече от други – британският The Independent представя шест дестинации по света, които са особено гостоприемни.

Албания

„Нашият слоган е „Албания – всичко, от което се нуждаете, е тук“, казва министърът на туризма Мирела Кумбаро. Нейната цел е да направи нацията си „шампион на туризма в региона до 2030 г.“

Таргетът е достигане на годишен брой на посетителите, който превишава пет пъти броя на населението на страната от 2.8 души. За целта Албания удвои капацитета на летището в Тирана и изгражда второ летище в южната част на страната.

Кумбаро обещава: „Можете да създадете много приятели. Приятелството е част от нашата туристическа оферта. Гостоприемството е основната характеристика на Албания.”

Столицата Тирана предлага някои интересни музеи, посветени на мрачните дни на комунизма. Във вътрешността на страната Албания споделя със Северна Македония красивото Охридско езеро – известно още като „евтиното езеро Комо“.

На брега основният курорт - и този, който се препоръчва поради близостта му до Тирана, е Дуръс. Има привлекателен плаж и някои страхотни места за хапване и пиене.

Куба

Pixabay

В началото на 90-те години идеологическата сродна душа и финансов поддръжник на Куба - СССР, се разпадна. Фидел Кастро предприе забележителната стъпка, заявявайки през 1994 г.: „Само туризмът може да спаси Куба.“

Този месец настоящият президент на Куба Мигел Диас-Канел повтори желанието за привличането на туристи, които биха оценили „комфорта на нашите хотели, красотата на нашите плажове и пейзажи и сигурността, на която посетителите и гражданите се радват, наред с други атракции”.

Основната атракция е Хавана - нейните граждани, тяхната музика и набор от архитектура от испанската колониална епоха до показността от началото на 20 век.

За да опитате повече от Куба с по-спокойно темпо, тръгнете на изток към град Матансас, разположен в привлекателен залив на около 30 км западно от Варадеро. Известен е като „Атина на Куба“.

Най-добрият курорт на страната - Варадеро, заема красив 12-километров полуостров с перфектна плажна ивица.

Флорида

За разлика от комунистическия остров, който се намира на по-малко от 150 км от бреговете му, Слънчевият щат не е точно в туристическа криза. Като цяло, Флорида привлече малко повече международни посетители през 2023 г., отколкото през предпандемичната 2019 г.

Местните туристи традиционно стоят настрана през юли и август, като вакуумът е частично запълнен от чужденци.

Ако искате да се отправите отвъд тематичните паркове на Орландо и хотелите в Маями Бийч, Тампа и Сейнт Питърсбърг представляват страхотна комбинация от градове-близнаци, докато Флорида – тънката ивица територия на северозапад – се чувства като съвсем друг свят.

Мароко

Pixabay

Северноафриканското кралство иска да удвои годишния брой на международните туристи до 26 милиона до 2030 г. - годината, в която ще бъде домакин на Световното първенство по футбол заедно с Португалия и Испания. Като част от тази програма, правителството отвори небето си за нискотарифните авиокомпании.

Маракеш е основната туристическа привлекателна точка. Огромният открит площад Джемаа ел Фна е центърът на града, изпълнен с импровизирани кафенета, предлагащи храна, приготвена на нагорещени въглища. Вековната медина - с нейния лабиринт от алеи и маса от търговци, е основната атракция.

Но не пренебрегвайте оживения търговски център Казабланка; елегантната столица Рабат и Фес, който има най-традиционата медина в странат и с право е включен в списъка на ЮНЕСКО със световни културни дестинации.

Отвъд градовете, атлантическото крайбрежие предлага забележителни курорти в Агадир и Есауира – последният е по-спокоен и колоритен. Във вътрешността, Атласките планини са великолепни за пешеходен туризъм, пустинята също е достъпна.

Северна Ирландия

„Дълго време на Северна Ирландия не се гледаше като на привлекателна туристическа дестинация поради скорошното ни проблемно минало“, казват от местното министерство на икономиката.

Сега има план за следващите 10 години: „Да се ​​увеличи приносът на туризма за икономиката на Северна Ирландия с 50-75 процента, в сравнение с 2019 г.“ Един компонент на тази амбиция: намаляване на посетителските разходи чрез субсидиране на пътуването.

Дери/Лондондери е най-завладяващата дестинация в Северна Ирландия: крепостен град на хълм с невероятни пейзажи и много истории за разказване, в идеалния случай от местен водач.

Столицата на Северна Ирландия е домакин на изключително успешната атракция „Титаник“ Белфаст, музея на Ълстър и яркото отражение на последните събития в „Стената на мира“. Не пропускайте и красивото пристанище на Бангор.

Саудитска Арабия

Pixabay

„Ние печелим сърцата и умовете на хората, като отваряме вратите си към света чрез туристическия сектор, където всеки ден се случват променящи живота истории“ – това е целта на саудитското министерство на туризма.

Човекът с план е престолонаследникът Мохамед бин Салман. Саудитският владетел планира да привлече 150 милиона туристи до 2030 г. Сложните визови правила бяха премахнати, а жените под 40 вече не са длъжни да пътуват със съпруг или брат.

Създадена е и нова авиокомпания - Riyadh Air, която да помага за привличането на посетители. Ключовите атракции включват пустинния оазис АлУла, крайбрежния град Джеда и столичния регион – включително националния музей и „преосмислената“ зона на портата Дирия - друг обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

На хоризонта: курорти на Червено море, които да съответстват на тези в Египет, и нова круизна компания Aroya, собственост на Саудитска Арабия.

И все пак много хора се възпират да посетят страната заради нейното отношение към правата на човека, на жените и на тези с различна сексуална ориентация.

Държавният департамент на САЩ пък предупреждава: „Преразгледайте пътуването до Саудитска Арабия поради заплахата от атаки с ракети и дронове. Проявете повишено внимание поради риск от тероризма, от арест въз основа с активност в социалните медии и вноса на забранени артикули“.

Visit Saudi пък предупреждава: „Продажбата, покупката и консумацията на алкохол и наркотици е незаконна в Саудитска Арабия.“