В Барселона напоследък туристите са пръскани с водни пистолети - израз на гнева на местните по отношение на свръхтуризма. За сравнение, в Копенхаген на посетителите ще бъдат предлагани финансови и други стимули, за да посещават града, стига да се държат отговорно.

Датската столица изглежда не е част от тенденцията в други популярни места, които се огъват под бремето на прекалено многото туристи, като се опитва да привлича само добре възпитани посетители, които мислят за околната среда.

Националният борд по туризма представи програма за насърчаване на щадящото климата устойчиво поведение. От днес страната ще възнаграждава онези, които избират да карат велосипед, да ползват обществения транспорт или да поработят малко под формата на градинарство или събиране на отпадъци на пристанището или в парковете в града.

Хората, които идват със собствени чаши за многократна употреба, може да очакват да получат безплатно кафе в определени заведения, докато част от другите стимули за добро поведение включват безплатен коктейл в бар на покрива или допълнително време в изкуствения ски комплекс в града.

“Всички наши избори влияят върху околната среда, така че защо да не вземаме съзнателни решения, които са от полза за всички нас и да не бъдем възнаграждавани за тях?”, казват организаторите на CopenPay.

Микел Арьо-Хансен от туристическия борд Wonderful Copenhagen казва, че се надява идеята да послужи като вдъхновение за други градове, които се стремят да намерят работещ начин за създаване на взаимно по-изгодни и не толкова обременяващи отношения между туристите и местните хора.

“Трябва да направим така, че вместо да бъде бреме за околната среда, туризмът да се трансформира в положителна промяна,” казва той, допълвайки, че приемайки елементите на т. нар. икономика на изживяванията, програмата ще насърчи и по-положителни срещи между туристите и местните хора.

“Нашите основни цели са да направим пътуването по-устойчиво. Ще постигнем това, само като успеем да преодолеем голямото разделение между желанието на посетителите да се държат по един устойчив начин и реалното им поведение.”

Той също така допълва, че предизвикателството е “по-сложно, отколкото звучи”.

“Искаме посетителите да вземат по-осъзнати и щадящи климата решения, вследствие на което да имат по-удовлетворяващи изживявания".

“Топлото посрещане”, което предлага градът, трябва да бъде даденост, за разлика от нежеланите сцени, с които са се сблъсквали туристите в други дестинации, които не успяват да управляват търсенето и предлагането в туризма, казват властите.

Барселона не е единствената туристическа дестинация, която се оказва претоварена и където местните хора предприемат драстични мерки в опит да ограничат или контролират туристическия бум.

Посещаващите Венеция само в рамките на деня вече трябва да плащат дневна такса от 5 евро, докато туристите в стария пристанищен град Дубровник наскоро бяха призовани да избягват куфари с колела или просто да ги носят заради какафонията, която създават, когато минават с тях по калдъръмените улици.

Майорка, Ибиса и други Балеарски острови пък въведоха строги ограничения за консумацията на алкохол. Други дестинации експериментират с редица методи - от входни такси до ограничени зони за посетители, за да контролират притока от хора.

CopenPay, който първоначално ще продължи до 11 август, е считан от местните власти за нещо като пилотен проект, който може да бъде повторен и разширен, ако е успешен. Това в бъдеще може да включва възнаграждения за туристите, които идват с влак вместо със самолет в Копенхаген.