Мюнхен - дом на световноизвестния бирен фестивал Октоберфест, ще открие тази седмица първата безалкохолна Biergarten (бирена градина) в отговор на променящите се потребителски навици и нарастващото недоволство към публичните запои.

Die Null (Нулата), разположена в близост до главата железопътна гара в баварската столица, ще сервира на своите клиенти ексклузивно безалкохолни напитки, моктейли (коктейли за въздържатели), сокове, вода и безалкохолни бири в опит да подобри алкохолния, долнопробен имидж на района.

Оператори на намиращи се наблизо ресторанти, хотели и културни обекти, които ще управляват бирената градина съвместно, са оплакват отдавна от туристите, които се изсипват от влаковете и злоупотребяват с алкохола заедно с местните, поддържайки имиджа на Мюнхен на бирен рай.

Гостите ще могат да носят собствена храна, а новото заведение на открито ще предлага забавления на живо, осигурявани от музикални групи, хорове и солови изпълнители, както и танцови вечери с DJ, и младежки партита.

Целта на Мюнхен е районът да бъде “модернизиран” и отново да се превърне в “обществен център”, казват от градската управа - на фона на продължаващото намаление на консумацията на бира в Германия.

Собственикът на бар Флориан Шьонхофер, който е един от хората зад Die Null, казва, че идеята на начинанието не е окончателен отказ от алкохола, а да се покаже, че има привлекателни алтернативи.

През последните 20 години в занаята той е забелязал “размиване на граници”, когато става въпрос за алкохол, казва Шьонхофер, като “млади мъже в костюми, без да се замислят, пият бира в края на работния си ден във влака на връщане от работа”.

Според него, реакцията на плановете засега е положителна. “Въпреки всичко, вероятно ще сме на загуба,” казва той пред Die Zeit, отбелязвайки, че има клиенти, които могат да изпият по 10 бири на вечер, но тези, които си поръчват по 10 плодови сока, са малцина.

В града има общинска работна група, която действа, за да отблъсква буйните, алкохолизирани тълпи от железопътната гара в Мюнхен и градските паркове, за да ги направи по-безопасни и привлекателни, като същевременно се бори с насилствените престъпления и разпространението на наркотици.

Die Null, която ще бъде открита в четвъртък от кмета на града Дитер Райтер, ще работи до 15 септември - малко по-малко от седмица преди началото на Октоберфест.

Миналата година църковен конгрес в Нюрнберг експериментира с еднодневна безалкохолна бирена градина, а намиращо се в близък град заведениe премахна алкохола изцяло от менюто си.

Консумацията на бира в Германия намалява от 90-те години на миналия век. Средната консумация на глава от населението възлиза на 88 литра годишно, като Германия вече изостава по този показател зад Чехия, Австрия и Полша.

Промяната на обичаите постави под заплаха някои стари германски пивоварни, докато други се пренасочват към безалкохолните бири, които печелят почитатели, предлагайки отличен вкус с по-малко калории и без махмурлук.

Тази година Германия се превърна в първата голяма европейска държава, която легализира частично канабиса.