Изменението на климата заплашва съществуването на традиционната британска бира. Учените обаче работят съвместно с пивоварната индустрия, за да помогнат за спасяването ѝ, пишее BBC.

Хмелът придава традиционния горчив вкус на бирата, но растението не харесва по-горещите и по-сухи условия, които стават норма през последните десетилетия. В резултат на това производството му рязко намалява. 

Изследователи в Кент изолират гени на хмела ,с надеждата да произведат по-устойчиви на изменението на климата сортове.

Освен това, те искат да произвеждат и по-интензивни вкусове, които стават все по-популярни.

"Без хмела британската бира ще умре. Ние просто ще внасяме бира и вече няма да имаме културата, която върви с нея“, коментира пред изданието Даниел Уелън от пивоварната Shepherd Neame 

По-топлите и по-сухи метеорологични условия влияят върху горчивия вкус на пивото.

"Купувам по-голямата част от моя хмел от Кент и съм виждал реколтите през последните 10 или 12 години да вървят нагоре и надолу. Беше истинско влакче на ужасите. Производителите усещат въздействието и търсенето на гени, устойчиви на суша, ще бъде изключително важно", смята  Еди Гад, главен пивовар в Ramsgate Brewery.

Това е проблем в цяла Европа. Анализ, публикуван миналата година, установи, че в някои ключови райони за отглеждане на хмел е имало спад от близо 20% в производството.

Д-р Хелън Кокертън от университета в Кент анализира генетичния код на стотици различни разновидности на хмела и се опитва да изолира растения, които са устойчиви на суша и могат да бъдат кръстосани с такива, които в момента се използват в производството на бира.

Тя търси и гени, които придават на бирата добавени вкусове, някои от които може да не са популярни сега, но могат да станат модерни след няколко години. 

"Пивоварите искат бира с добър вкус, така че се нуждаят от необходимия хмел, за да произведат вкуса, който клиентите им искат. Но производителите са по-заинтересовани да имат растения, които да дават добри добиви на полето при наличие на болести и засушавания. Нашата цел е да дадем на селекционерите информацията, от която се нуждаят, за да направят и двете", казва д-р Кокертън. 

Идентифицирането на ключови гени в различни видове хмел може значително да ускори развитието на нови сортове, а най-важният тест ще бъде производството на истинска бира от тях. 

"Страхотната новина от моя гледна точка е, че преди 10 години бях скептичен, че можем да произвеждаме интензивен вкус на хмел в нашия климат. Но след това, което видях, вече знам, че това е напълно възможно", казва Еди Гад.

Проектът е част от по-мащабна изследователска инициатива, финансирана от Министерството на околната среда, храните и селските райони на Обединеното кралство, за борба с предизвикателствата като изменението на климата. Министърът на земеделието Марк Спенсър каза, че е доволен да види стартирането на проекти като проучването на бирата.

"Ще продължим да предоставяме възможности, финансиране и подкрепа, за да дадем възможност на пивоварите да поставят иновациите в основата на съвременните земеделски практики", коментира Спенсър.