Потник, носен от Майкъл Джордан в първия мач от финалите в НБА през 1998 г., е продаден на търг за рекордните 10.1 млн. долара.

Това е най-голямата сума, плащана някога за спортен сувенир.

Аукционна къща Sotheby's обяви, че артикулът е предизвикал "осезаемо въодушевление" сред почитатели на спорта и колекционери.

Той напомня за един спортен сезон, увековечен в документалния филм на Netflix „Последният танц“, който разказва как Джордан печели шестата си и последна титла в НБА.

По време на търга потникът на Джордан е привлякъл общо 20 оферти.

"Днешният рекорд затвърждава Майкъл Джордан като безспорния G.O.A.T (най-великият на всички времена), доказвайки, че името му и несравнимото му наследство са също толкова актуални днес, колкото и преди близо 25 години," казва Брам Уахтър от Sotheby’s.

Продажбата чупи предишния рекорд от 9.28 млн. долара, платени за фланелка на Диего Марадона от Световното първенство по футбол през 1986 г.

Джордан е считан от мнозина за най-великия играч в историята на баскетбола. Той прекарва по-голяма част от кариерата си в Чикаго Булс, превръща се в световна икона и помага за увеличаването на популярността на НБА по света.

Джордан, който днес е на 59 години, се отказа окончателно от спорта през 2003 г.