Лондончаните, които бетонират дворовете си, трябва да бъдат таксувани за това и да получават стимули за премахване на настилката, се препоръчва в нов доклад до кмета на града.

Английската столица също така има нужда от нов водохранилище, подобрена защита срещу наводнения и “план срещу горещините”, за да бъдат защитени уязвимите граждани от нарасналия риск от горещи вълни, се казва в доклада, посветен на въздействието от климатичната криза.

Четири на всеки десет имота в Лондон ще бъдат засегнати от слягане до края на това десетилетие с изсъхването на почвата при очакваните по-високи температури, а горещи вълни вероятно ще отнемат още хиляди животи, ако не бъдат предприети действия.

Повърхностните наводнения също са заплаха, за която Лондон не е достатъчно подготвен, предупреждава докладът, като в него се препоръчва създаването на стратегически орган по повърхностните води. Това се дължи отчасти на количеството земя, която е била бетонирана или павирана, което означава, че земята не е толкова способна да абсорбира вода при обилни валежи.

Ема Хауърд Бойд, председател на екипа, който стои зад доклада, казва, че препоръката да се иска от хората да плащат такси за дъждовна вода, когато бетонират дворовете си, има за цел да ги “насърчи да постъпват правилно по отношение на околната среда”, а не да бъдат наказвани.

“Разгледахме какви мерки са имали ефект в други части от света. Бетонираме дворовете си в продължение на прекалено много години – трябва да спрем да създаваме град, в който има толкова много твърди повърхности, когато всъщност това, от което имаме нужда, са по-попивателни начини за абсорбирането на водата.”

Там, където компаниите за комунални услуги копаят дупки в пътища и тротоари, също може да има възможност за оставяне на “дъждовни градини” на тяхно място, допълва Хауърд Бойд.

Това са малки зони отстрани на пътищата или пешеходните алеи, където се засажда зеленина, която може да помогне за абсорбирането на оттичащата се вода след силен дъжд.

“Има стотици хиляди дупки, които са изкопани от доставчиците на услуги, които могат да бъдат картографирани и координирани, а на подходящите места може да имаме дъждовни градини, които абсорбират водата”.

Изготвянето на доклада, озаглавен „Преглед на климатичната устойчивост на Лондон“, е възложено от кмета Садик Хан, а в него има 50 препоръки, които варират от поддържането на уличните дървета до изграждането на нова бариера по Темза до 2070 г. и планирането на начини за гасенето на пожари без вода.

В предговора към доклада Хауърд Бойд пише:

"Преизбирането на Хан през май, след предизборна кампания, в която основна точка бяха зоните с ниски емисии, показва, че има мандат за това местните власти да следват силни политики по отношение на климата. Кметът на Лондон спечели рекорден трети мандат, след като удвои усилията по отношение на политиките, свързани със здравето и климата”.

Според нея, новото правителство трябва да гледа не само разходите за увеличаването на устойчивостта на Лондон на екстремните метеорологични условия, но и на цената на бездействието. Ако не се предприемат мерки Лондон да бъде подготвен, тогава производителността в столицата и в държавата ще понесе удар, се посочва в доклада.

Лондон губи по около 577 млн. паунда годишно заради горещините, се казва в доклада. Transport for London е изгубила 8.4 млн. паунда приходи за седмицата през юли 2022 г., в която имаше гореща вълна. Около 2-3% от БВП на Лондон вероятно ще се губи всяка година до 50-те години без подходящата адаптация.

Въздействието на екстремните метеорологични условия в последните години включва наводненията през юли 2021 г. и рекордната като температури гореща вълна през 2022 г., когато живакът достигна 40C, а в града имаше 387 смъртни случая, свързани с нея.

Горските пожари поставиха пожарната служба на Лондон под по-голям натиск, а потреблението на вода нараства с 50% във време, в което нивата във водоемите вече са достигнали 30-годишен минимум. Бойд посочва:

“Влизаме в нова ера. През 2024 г., дори и с отслабването на Ел Ниньо, сме на път да отчетем още една рекордна година за смъртоносни горещи вълни, горски пожари и бури. През последната година наводненията във Великобритания преобърнаха животи и засегнаха местните икономики. Здравето и безопасността на лондончани и на националната икономика са неделими”.

Тя призова британския премиер Кийр Стармър да обърне внимание.

“Това е момент за рестарт на усилията за увеличаване на способността на Обединеното кралство - на фона на глобалните климатични изменения. С предприемането на действия от страна на новото правителство за слагане на край на кризата с разходите за живот, предпазването на живота и поминъка на работещите хора от екстремните метеорологични условия не подлежи на обсъждане”.