Близо една четвърт от японските компании са внедрили изкуствения интелект (AI) в своята дейност, докато над 40% нямат планове да използват аванагардната технология, показва проучване на Reuters.

В проучването, проведено за Reuters от Nikkei Research в периода 3-12 юли, 506 компании са отговорили на редица въпроси, като близо 250 от тях са пожелали анонимност.

Около 24% от компаниите са заявили, че вече за внедрили AI в своята дейност, а 35% планират да го направят, докато останалите 41% нямат такива планове, което е индикация за различните степени на възприемане на технологичните иновации в корпоративна Япония.

На въпрос относно целите при внедряването на AI, който позволява няколко отговора, 60% от участниците са заявили, че се опитват да се справят с недостига на служители, докато 53% имат за цел да намалят разходите за труд, а 36% са посочили като цел ускоряване на развойната дейност.

Що се отнася до пречките, мениджър в транспортна компания изтъква "безпокойството сред служителите относно евентуални съкращения". Сред другите препятствия са липса на технологична експертиза, значителни капиталови разходи и опасения относно надеждността, показва проучването.

Резултатите също така сочат, че 15% от участниците са били жертва на кибератаки през последната година, а 9% са имали бизнес партньори, които са били жертва на кибератаки в същия период.

На въпрос относно пораженията, 23% от жертвите на кибератаки са заявили, че дейността им е била временно прекратена, докато 4% са станали обект на изтичане на данни.

По отношение на стъпките за подобряване на киберсигурността, 47% от участниците казват, че възлагат тази дейност на външни изпълнители, а 38% посочват, че имат собствени специалисти.