Пoнякога най-добрите идеи не са нови. Дори и най-актуалната технология в момента – чатботове, зад които стои генеративният изкуствен интелект (AI), е нещо, което Стив Джобс прогнозира, че ще революционизира света.

В нов дигитален материал от архива на Стив Джобс е включено видео от презентация, която той прави през 1983 г. по време на Международната конференция по дизайн в Аспен.

В нея основателят на Apple говори за обещаваща нова технология, която може да отговаря на въпроси и да мисли като човек. В неговото съзнание това е естественият наследник на книгата.

Книга, за която Джобс казва, че открива като ученик "била нещо феноменално. Тя стигала от източника до дестинацията без нищо по средата."

Проблемът бил, че нямало начин да се комуникира с нея. Дали Джобс е чел Платон или Аристотел или нещо друго, на него не му харесвaло, че не може да спре и да зададе на текста въпрос.

Неговата надежда за бъдещето била следната:

"Мисля, че като погледнем към следващите 50 – 100 години, ако можем наистина да създадем тези машини, които улавят основен дух или набор от приципи, или пък основен начин за поглед към света, тогава, когато се появи следващият Аристотел, може би, ако носи една от тези машини със себе си през целия си живот и въвежда всички тези неща, тогава може би някой ден, след като човекът е умрял и го няма, тогава може би ще можем да попитаме тази машина: 'Хей, какво би казал Аристотел? А какво ще кажеш за това?'"

От речта на Джобс са изминали малко повече от 40 години, а светът изглежда е на път да разработи тези машини. AI компании обучават AI чатботове, като ChatGPT, с данни от книги и други източници, така че да отговарят на въпроси на потребители.

Някои от тях дори отговарят сякаш са известни исторически личности. Понякога фактите им са правилни, а понякога – не, както Джобс прогнозира, но те са нов начин за общуване с хора, идеи и история, пише Business Insider.