В средата на 1971 г. двама души на име Стив се запознават в Калифорния. Единият носи фамилията Джобс и е на 16 г., а другия Уозняк и е на 21 г.

Тяхното първо бизнес партньорство започва през есента на същата година, когато Уозняк прочита статия в списание Esquire, в която е описано устройство, което може да осъществява безплатни телефонни разговори на дълги разстояния, като издава специфични тонове.

Той започва да работи по оригиналните си “сини кутии”, които тества с обаждане до Ватикана, в което се представя за Хенри Кисинджър и иска да говори с папата.

Джобс успява да продаде около 200 сини кутии на цена от 150 долара всяка, а двамата си поделят печалбата. На по-късен етап Джобс казва пред своя биограф, че ако не са били сините кутии на Уозняк, "е нямало да се появи и Apple."

До 1972 г. Джобс вече е прекъснал обучението си в Рийдс Колидж, а Уозняк своето в Университета на Калифорния, Бъркли. Уозняк проектира видео терминал, който можел да използва, за да логва към микрокомпютрите на Call Computer.

През 1975 г. двамата Стив започват да посещават събирания на компютърния клуб Homebrew. Новите микрокомпютри, като Altair 8800 и IMSAI, вдъхновяват Уозняк да вгради микропроцесор в своя видео терминал и да се сдобие със завършен компютър.

По онова време единствените налични процесори са струващият 179 долара Intel 8080 (равняващи се на 901 долара през 2021 г.), и 170-доларовият Motorola 6800 (равняващи се на 856 долара през 2021 г).

Уозняк предпочита модела 6800, но и двата са прекалено скъпи за него. Затова той гледа, учи се и проектира компютри на хартия, чакайки деня, в който ще може да си позволи процесор.

Когато MOS Technology пуска своя чип 6502 на цена от 20 долара през 1976 г., Уозняк написва версия на езика BASIC за него, след което започва да проектира компютър, в който да го използва.

Чипът 6502 е проектиран от същите хора, които създават модела 6800, тъй като много служители в Силициевата долина напускат работодателите си, за да основат свои компании. По-ранната хартиена версия на Уозняк с чипа 6800 има нужда само от леки промени, за да се внедри новият чип.

Уозняк успява да завърши машината до 1 март 1976 г. и я представя на събиране на компютърния клуб Homebrew. Когато Джобс вижда компютъра на Уозняк, който впоследствие се превръща в Apple I, той веднага проявява интерес към търговския му потенциал.

Първоначално Уозняк възнамерява да сподели схемите на машината безплатно, но Джобс го убеждава да създават и продават голи печатни платки за компютъра. Уозняк първоначално предлага дизайна на Hewlett-Packard (HP), където работи по онова време, но пет пъти получава отказ.

Джобс, в крайна сметка, убеждава Уозняк двамата да започнат бизнес и да създадат собствена компания. За да наберат средства, необходими за първата партида печатни платки, Джобс продава своя микробус Volkswagen Type 2 за неколкостотин долара, а Уозняк своя програмируем калкулатор HP-65 за 500 долара.

Така се стига до 1 април 1976 г., когато Apple Computer Company е основана от Стив Джобс, Стив Уозняк и Роналд Уейн, който по онова време работи в Atari и става съосновател срещу 10% дял в компанията.

Уейн обаче е прекалено предпазлив поради провала на неговата собствена компания четири години преди това. На 12 април, по-малко от две седмици след създаването на компанията, Уейн напуска Apple и продава своя 10-процентен дял на двамата Стив за 800 долара.

Според Уозняк, Джобс предлага името Apple Computer, след като се връща от селскостопанска ферма в щата Орегон.

Самият Джобс казва пред биографа си Уолтър Айзъксън, че спазвал "една от фрутарианските си диети," когато измислил името и смятал, че то "звучи забавно, духовито и не заплашително, освен това така щяхме да сме преди Atari в телефонния указател."

Компютърът Apple I е пуснат в продажба през юли 1976 г. като сглобена платка с цена на дребно от 666.66 долара.

Джобс търси инвестиции за разширяването на бизнеса, но банките не желаят да му отпуснат средства. Идеята за компютър за обикновените хора тогава звучала абсурдно.

През август 1976 г. Джобс се свързва с бившия си шеф в Atari Нолан Бушнел, който му препоръчва да се срещне с Дон Валентайн - основателя на Sequoia Capital. Валентайн не проявява интерес към инвестиция в Apple, но на свой ред запознава Джобс с Майк Маркула - милионер, който работи с него във Fairchild Semiconductor.

Маркула вижда страхотен потенциал в двамата Стив и става бизнес ангел на тяхната компания. Той инвестира 92 000 долара собствени пари в Apple и издейства 250 000 долара кредит от Bank of America.

В замяна Маркула получава една трета от компанията. Apple Computer, Inc. was е регистрирана като корпорация на 3 януари 1977 г. Тя придобива партньорството, което двамата Стив са сформирали девет месеца преди това.

През февруари 1977 г. Маркула наема Майкъл Скот от National Semiconductor като първия главен изпълнителен директор на компанията, тъй като двамата Стив нямат достатъчно опит, а той не се интересува от тази позиция.

Същия месец Уозняк напуска работата си в Hewlett-Packard, за да се отдаде изцяло на Apple.

В продължение на повече от три десетилетия Apple Computer е производител основно на персонални компютри, сред които Apple II, Macintosh и Power Mac, но през 90-те години се бори със слаби продажби и нисък пазарен дял.

Джобс, който е прогонен от компанията през 1985 г., се завръща в Apple през 1997 г., след като неговата компания NeXT е придобита от Apple. На следващата година той става временно изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор, а след това и постоянен.

Джобс налага нова корпоративна философия, насочена към разпознаваеми продукти и опростен дизайн, започвайки с първия iMac през 1998 г.

С представянето на успешния музикален плейър iPod през 2001 г. и музикалния магазин iTunes през 2003 г., Apple се налага като лидер в потребителската електроника, което води до отпадането на Computer от името на компанията през 2007 г.

В най-новата си история корпорацията е известна най-вече с използващите нейната операционна система iOS продукти, като смартфони, медийни плейъри и таблети, които започват с представянето на iPhone, последвано от iPod Touch, а след това и от iPad.

През януари 2022 г. Apple се превръща в първата щатска компания с пазарна капитализация от над 3 трлн. долара. Днес тя е най-голямата компания в света по пазарна капитализация, като пазарната ѝ стойност възлиза на 2.62 трлн. долара.