Докато по-голяма част от света се бореше със синия екран на смъртта в петък, една от страните, успяла да излязе от цялата ситуация до голяма степен невредима, беше Китай.

Причината за това е доста проста – услугите на CrowdStrike почти не се използват там. Много малко организации биха си купили софтуер от американска компания, която в миналото е критикувала отявлено заплахата във връзка с киберсигурността, която представлява Пекин.

Освен това, Китай не разчита толкова много на Microsoft, колкото останалата част от света. Местни компании, като Alibaba, Tencent и Huawei, са водещите доставчици на облачни технологии.

Така че, когато в Китай се появиха данни за прекъсвания на работата, те бяха свързани основно с чуждестранни компании и организации. В китайските социални медии, например, някои потребители се оплакваха, че не са могли да се настанят в международни хотелски вериги, като Sheraton, Marriott и Hyatt, в китайски градове.

През последните години правителствени организации, компании и инфраструктурни оператори заменят все повече чуждите IT системи с местни. Някои анализатори наричат тази паралелна мрежа splinternet.

"Това е доказателство за стратегическия начин, по който Китай се справя с чуждите технологични дейности," казва пред BBC Джош Кенеди Уайт, експерт по киберсигурност в Сингапур.

"Microsoft развива дейност в Китай посредством местен партньор на име 21Vianet, който управлява местните услуги независимо от глобалната инфраструктура на компанията. Тази организация изолира основни услуги в Китай, като банково дело и авиация от глобални сътресения."

Пекин гледа на избягването на зависимостта от чужди системи като на начин за укрепване на националната сигурност.

Това е сходно на начина, по който някои западни държави забраниха технологиите на китайската компания Huawei през 2019 г. или предприетия от Великобритания ход да забрани използването на социалната мрежа TikTok на държави устройства през 2023 г.

Оттогава САЩ предприеха съгласувани действия за забрана на продажбата на технологии за усъвършенствани чипове на Китай и започнаха да полагат усилия да спират инвестициите на американски компании в китайски технологии. От правителството на САЩ казват, че всички тези ограничения са от съображения за националната сигурност.

В статия, публикувана в държавното издание Global Times в събота, беше направена леко завоалирана препратка към тези ограничения на китайските технологии.

"Иронията е, че някои държави постоянно говорят за сигурност, генерализират концепцията за сигурност, но пренебрегват реалната сигурност," се казва в публикацията.

Аргументът тук е, че САЩ се опита да диктува условията за това кой може да използва глобалните технологии и как да се използват, но въпреки това една от нейните собствени компании е причинила глобален хаос заради нехайство.

В публикацията на Global Times също така бяха разкритикувани и интернет гигантите, които "монополизират" индустрията.

Не всичко обаче остана напълно незасегнато в Китай. Малък брой служители отправиха благодарности към американския софтуерен гигант за това, че е сложил край на работната им седмица по-рано.

“Благодаря ти, Microsoft, за ранната почивка,” беше популярна фраза в социалната медия Weibo в петък, като потребители качваха снимки на сини екрани.